• Vijesti
  • Globus
  • Detalji o raketi koju pominje Rogozin: Sarmat je nemoguće zaustaviti!

Detalji o raketi koju pominje Rogozin: Sarmat je nemoguće zaustaviti!

Detalji o raketi koju pominje Rogozin: Sarmat je nemoguće zaustaviti!Detalji o raketi koju pominje Rogozin: Sarmat je nemoguće zaustaviti!

Ruski mediji navode da je prilikom testiranja letjela blizu 6.000 kilometara prije nego što je pogodila mete na Kamčatki, na drugoj strani ove ogromne države, a javlja radio Slobodna Evropa.

Ovi ICBM-ovi su namijenjeni da lete oko planete i zasipaju strateške mete višestrukim nuklearnim oružjem u nuklearnom ratu koji niko ne želi voditi. I SAD i bivši Sovjetski savez izgradili su ove rakete u nadi da nijedna strana neće biti u iskušenju da ih iskoristi ako ih obje budu imale. Ovoj kontraintuitivnoj logici podstrek su dala otkrića naučnika širom svijeta, koji su prenijeli svojim vladama da bi takav rat značio uništenje života na zemlji.

Gotovo ju je nemoguće zaustaviti

Ogromni domet Sarmata, koji neki procjenjuju na 35.000 kilometara, omogućava ovoj raketi da leti dugo do svoje mete, vjerovatno zaobilazeći radare i raketne odbrambene sisteme i pogađajući metu iz neočekivanog pravca. Ogromna nosivost od 10 tona znači da može nositi do 15 nuklearnih bojevih glava, od kojih svaka ima svoju ograničenu sposobnost manevriranja. Ovaj teret se može zamijeniti tako da uključuje nepoznat broj hipersoničnih klizećih raketa Avangard, koje mogu putovati dalje i brže, leteći na nepredvidivoj putanji kako bi zavarale protivraketne odbrane.

Sarmatovo kratko inicijalno sagorijevanje pri lansiranju znači da će američka mreža satelita za detekciju toplote imati slabije šanse da opazi lansiranje Sarmata, povećavajući sposobnost ove rakete da iznenadi svoje neprijatelje i ograničavajuči vrijeme koje bi imali da odgovore na napad.

Ukratko, ogromna je, moćna, napredna i gotovo ju je nemoguće zaustaviti.

Sarmat je sada novi dio porodice raketa dodat ruskom arsenalu.

Rusija je razvila i hipersonične rakete i prva je država koja ih koristi u borbama, ali nije jedina država koja ih je uvrstila u svoj vojni arsenal.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services