Skip to main content

Juta

Djeca u američkoj državi neće moći na društvene mreže bez dozvole roditelja

Djeca u američkoj državi neće moći na društvene mreže bez dozvole roditelja


Djeca i tinejdžeri u američkoj državi Juti neće više imati pristup aplikacijama društvenih mreža, kao što je TikTok, ako nemaju dozvolu roditelja.
Djeca i tinejdžeri u američkoj državi Juti neće više imati pristup aplikacijama društvenih mreža, kao što je TikTok, ako nemaju dozvolu roditelja.


Djeca u američkoj državi neće moći na društvene mreže bez dozvole roditelja
Ilustracija, foto: Freepik

Očekuju ih i dodatne restrikcije, na osnovu prvog takvog zakona u SAD, čiji je cilj zaštita mladih ljudi od platformi koje bude zavisnost, prenio je AP.

Dva zakona koja je potpisao republikanac, guverner Spenser Koks, zabranjuju djeci ispod 18 godina da koriste društvene mreže između 22.30 i 6.30 časova ujutru, zahtijevaju verifikaciju godina za sve koji bi da koriste društvene mreže u ovoj državi i otvaraju vrata za sudske tužbe za djecu koja tvrde da su im društvene mreže naškodile.

Namjera zakona je da se djeca zaštite od aplikacija koje nude ovisničke sadržaje i reklame. Očekuje se da će se kompanije žaliti prije nego što zakoni stupe na snagu u martu sljedeće godine, prenio je Glas Amerike.

Rat protiv društvenih mreža u Juti, u kojoj republikanci imaju ubjedljivu većinu, odraz je toga kako se percepcija koju političari imaju o tehnološkim kompanijama promijenila čak i među republikancima, koji u principu podržavaju velike biznise.

Tehnološke kompanije kao što su Fejsbuk i Gugl su čitavu deceniju uživale neometan rast, ali nakon zabrinutosti oko zaštite privatnosti korisnika, govora mržnje, dezinformacija i štetnog uticaja na mentalno zdravlje tinejdžera, političari su ih napadali u kampanji i počeli da pokušavaju da uvode kontrolu.

Zakon u Juti je potpisan istog dana kada je pred Kongresom svjedočio prvi čovjek TikToka, između ostalog i o uticaju ove platforme na mentalno zdravlje tinejdžera.

Donošenje zakona na federalnom nivou ide sporo, pa su savezne države počele da na tome rade same. Pored Jute, političari u republikanskim „crvenim“ saveznim državama, Arkanzasu, Teksasu, Ohaju i Luizijani, ali i „plavim“, demokratskim kao što je Nju Džerzi predlažu slična rješenja.

Kalifornija je donijela zakon prošle godine, kojim se zahtijeva od tehnoloških kompanija da na prvo mjesto stave bezbjednost djece, zabranjujući im da obrađuju podatke sa profila i da koriste lične informacije, na način koji bi mogao da djeci naškodi fizički ili psihički. Novi zakon u Juti, takođe, uvodi obavezu da se roditeljima da pristup korisničkim profilima svoje djece.

Postoji lista pravila za ljude koji žele da tuže kompanije za štetu koju tvrde da su one napravile. Ako se zakon primijeni, tužbe protiv kompanija vlasnica društvenih medija, koje se tiču djece mlađe od 16 godina, prebaciće teret dokazivanja na kompanije koje će morati da dokažu da njihovi sadržaji nisu štetni.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci