Skip to main content

“Doktor propast” dao prognozu: Najavljuje stagflaciju u SAD

“Doktor propast” dao prognozu: Najavljuje stagflaciju u SAD
Kao i da bi se ta recesija brzo mogla pretvoriti u stagflaciju.

Rubinijev nadimak je inače “Doktor Propast” jer je uspješno predviđao velike krize, poput one iz 2008. godine. Kada je nekoliko godina prije te krize iznio svoj scenario za budućnost, mnogi su mislili da pretjeruje, međutim ispostavilo se da je bio u pravu, prenosi portal Biznis i finansije.

Ovaj put on prognozira veliko usporavanje rasta američke privrede, zbog više faktora među kojima su pandemija koronavirusa koja je i dalje prisutna, rat u Ukrajini, kineska politika borbe protiv Kovida-19 koja izaziva nestašice širom svijeta, i sl.

“Još uvijek nismo u recesiji ali smo veoma blizu nje. Svi značajni ekonomski indikatori su u padu, počev od povjerenja kupaca, maloprodaje, proizvodnih aktivnosti, pa sve do prodaje nekretnina”, kaže Rubini.

Ovakva situacija, kaže on, može dovesti i do stagflacije kakva je viđena sedamdesetih godina u SAD. Tada je ekonomija veoma sporo rasla, za razliku od inflacije koja je bila visoka. “Otežavajuća okolnost u odnosu na krizu iz sedamdesetih je to što sada imamo i spiralu dugovanja”, tvrdi Rubini.

Ovo je novi teren za centralne banke, jer se još nisu nalazile u takvoj situaciji, dodao je on.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci