Skip to main content

Džulijan Asanž se vjenčao u zatvoru, na ceremoniji nosio kilt

Džulijan Asanž se vjenčao u zatvoru, na ceremoniji nosio kiltDžulijan Asanž se vjenčao u zatvoru, na ceremoniji nosio kilt
Foto: Nulta Tačka

Stela Moris, koja je inače advokat, bila je u vjenčanici tokom skupa ispred zatvora.

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž (50) ostaje iza rešetaka u zatvoru visoke bezbjednosti nakon što je tu prebačen iz ambasade Ekvadora.

Visoki sud u Londonu u decembru je inače usvojio žalbu Sjedinjenih Američkih Država u kojoj se traži da Asanž bude izručen SAD, kako bi se suočio sa krivičnim prijavama, uključujući optužbe za špijuniranje i zavjeru za hakovanje vladinih računara.

Vjenčanicu za Stelu Moris, koja ima i veo, je dizajnirala Vivijen Vestvud, a posebno izvezene reijči na njoj poput riječi – vatrena, dodale su malo drame u cijelu priču. Vestvud je takođe dizajnirala kilt za mladoženju.

Na ceremoniji je bilo dozvoljeno prisustvo četiri zvanice i dva svjedoka, kao i dva radnika obezbjeđenja, rekla je mlada.

Gosti su morali da odu kada se ceremonija završi, a ljudi koji podržavaju Asanža i ovaj par, su se okupili ispred zatvora da proslave vjenčanje.

Par, koji ima dvoje djece, platiće troškove zatvorske ceremonije.

Morisova je izjavila: „Očigledno smo veoma uzbuđeni, iako su okolnosti veoma restriktivne. Svi gosti i svjedoci moraju otići čim se ceremonija završi, iako će to biti prije nego što se završi uobičajeno vrijeme posjete. Džulijan se raduje vjenčanju jer se ono konačno dešava, mnogo mjeseci nakon što smo prvi put uputili zahtjev“.

„Sva vjenčanja u zatvorima moraju ispunjavati uslove navedene u politici zatvorske službe“, kratko je objasnio portparol nadležne zatvorske službe.

Fotografisanje zatvorskih vjenčanja obavlja zatvorsko osoblje, u skladu sa smjernicama o „uspostavljenoj nacionalnoj politici fotografisanja zatvorenika“.

U izvještaju predstavnika zatvorskih službi se dodaje: „Relevantna politika jasno stavlja do znanja da guverner može da blokira fotografisanje, ako se vjeruje da će biti javno podijeljene, što može da ugrozi bezbjednost zatvora. Shodno tome, fotografije će snimiti zatvorsko osoblje“.

O svom izabraniku Morisova je ranije rekla da je „za razliku od bilo koga“ koga je ikada srela, očarana njegovim „veoma intenzivnim pogledom“.

„Želio je da zna odakle dolazim. Onog dana kada sam ga srela, razgovarali smo dva sata. Pričala sam mu o svom životu. Džulijan je drugačiji od bilo koga sam ikada srela. On je veoma direktan, privlačan, pametan, radoznao“, dodala je.

Prošle godine Asanž je dobio dozvolu da se vjenča, a samo nekoliko nedjelja je ostalo do treće godišnjice od njegovog hapšenja.

Asanž nastavlja da se bori protiv odluke o njegovom izručenju Sjedinjenim Državama gdje ga traže zbog navodne zavjere za dobijanje i objelodanjivanje informacija o nacionalnoj odbrani nakon što je Vikiliks objavio stotine hiljada dokumenata koji su procurjeli u vezi sa ratovima u Avganistanu i Iraku.

Asanž je uvijek negirao da je počinio nepravdu, i dobio je podršku od organizacija za ljudska prava, kao i od novinarskih grupa širom svijeta.

Pristalice osnivača Vikiliksa u januaru su se u znak podrške okupile ispred Belmarša u kome je tada Asanž provodio svoj hiljaditi dan u pritvoru. Asanžova vjerenica Stela Moris izjavila je tada da njegova djeca od dvije i četiri godine i nemaju drugo sjećanje na oca sem onog u kome dane provodi u strogo čuvanom britanskom zatvoru.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci