Skip to main content

Eskalirao sukob u Nagorno-Karabahu, najavljena mobilizacija

Eskalirao sukob u Nagorno-Karabahu, najavljena mobilizacija



Eskalirao sukob u Nagorno-Karabahu, najavljena mobilizacija
Foto: Twitter

Naime, još od početka sedmice bilježeni su sukobi između vojske Azerbejdžana i jermenskih snaga na ovom području, a situacija je dodatno eskalirala danas kada je, prema tvrdnjama novinara koji se nalaze u ovoj regiji, azerbejdžanska vojska pokrenula napade u blizini koridora Lachin, jedine veze Nagorno-Karabaha s Jermenijom.

Borbe su se intenzivirale i u sjeveroistočnom dijelu Nagorno-Karabaha gdje su snage Azerbejdžana, uz pomoć dronova Bayraktar TB-2, uništile jermensku jedinicu u blizini Drmbona.

Zbog eskalacije sukoba, lider nepriznate regije Nagorno-Karabah Arajik Arutjunjan proglasio je djelimičnu mobilizaciju zbog zaoštravanja situacije.

“Arutjunjan je potpisao ukaz prema kojem se od 3. avgusta 2022. godine u Nagorno-Karabahu najavljuje djelimična vojna mobilizacija”, piše ruska agencija RIA.

Jermenija i Azerbejdžan imaju višedecinijski spor oko Nagorno-Karabaha, koji se nalazi u Azerbejdžanu, a koji je bio pod kontrolom etničkih jermenskih snaga koje je podržavala Jermenija od završetka rata 1994. godine.

U novom ratu 2020. poginulo je više od 6.600 ljudi, a poslije šest nedjelja intenzivnih borbi, mirovni sporazum, postignut uz posredovanje Rusije, omogućio je Azerbejdžanu da povrati kontrolu nad velikim djelovima Nagorno-Karabaha i okolnim područjima koje su kontrolisali separatisti koje podržava Jermenija.

Moskva je u region poslala oko 2.000 vojnika koje je nazvala mirovnim trupama.

Funkcioneri Jermenije i Azerbejdžana su se danas međusobno optužili za ponovne sukobe.



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci