Skip to main content

EU od 2023. naplaćuje ulaz posjetiocima iz trećih zemalja, uključujući Crnu Goru

EU od 2023. naplaćuje ulaz posjetiocima iz trećih zemalja, uključujući Crnu GoruEU od 2023. naplaćuje ulaz posjetiocima iz trećih zemalja, uključujući Crnu Goru
Arhivska fotografija

Ta dozvola će važiti tri godine i sa njom će biti moguće posjetiti svaku od 26 zemalja članica Šengena.

Prema prvim najavama, ekvivalent američkom ESTA sistemu trebalo je da stupi na snagu od maja 2023. godine, ali je njegova primjena odložena za novembar, nakon čega će svi posjetioci između 18 i 70 godina koji u EU stignu iz inostranstva morati da podnesu zahtjev za boravak unutar Šengena i da ga plate.

Ovaj uslov važiće za ukupno 63 države, među kojima su i Velika Britanija, SAD, Kanada, Australija, zemlje Južne Amerike, ali i Zapadnog Balkana.

Naknada će se plaćati putem posebnih sajtova ili aplikacije, a sama procedura bi trebalo da traje do četiri nedjelje. Međutim, kada dozvola bude odobrena, ona će važiti tri godine i biće moguće posjetiti svaku od 26 zemalja članica Šengena.

Planovi za uvođenje ETIAS-a postoje već nekoliko godina, a njegova svrha je uspostavljanje boljeg sistema nadzora šengenskih granica kroz pretprovjeru putnika.

Šengen obuhvata većinu zemalja članica EU, ali i zemlje poput Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švajcarske.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci