Skip to main content

Francuska: Državi prijete redukcije struje

Francuska: Državi prijete redukcije strujeFrancuska: Državi prijete redukcije struje
Foto: Tanjug/AP

Francuska bi ove godine zbog problema u radu nuklearnih elektrana mogla proizvesti 25 posto manje električne energije nego u 2021., tvrdi ugledni New York Times (NYT) upozoravajući kako bi se problemi francuskih nuklearki mogli odraziti i na ukupna energetska kretanja u Evropi. “Dok Evropska unija pokušava prekinuti veze s ruskom naftom i plinom nakon moskovskog rata protiv Ukrajine, Francuska se kladila na svoje nuklearne elektrane kako bi prebrodila nadolazeću energetsku krizu. Ali ta industrija je pala u neviđenu energetsku krizu“ – navodi NYT, podsjećajući da Francuska oko 70 posto svojih godišnjih potreba za strujom ostvaruje u nuklearnim elektranama kojima upravlja kompanija EDF pod većinskom vlasničkom kontrolom francuske vlade.

Prema službenim podacima EDF-a, u sastavu te kompanije je 56 nuklearnih reaktora u 18 elektrana, što je daleko najveći potencijal nuklearki u EU te drugi, odmah iza SAD-a, na svijetu. No, NYT tvrdi da od 56 raspoloživih reaktora EDF-a, koji je najveći izvoznik električne energije u Europi, gotovo polovina reaktora trenutno nije u radu zbog kvarova, remonta ili nedostatka rezervnih dijelova.

Kao primjer spomenute tvrdnje, ugledni američki dnevnik navodi reaktor u nuklearki Chinon koji je ‘zamrznut nakon zabrinjavajućeg otkrića pukotina u rashladnom sistemu’. Ta elektrana raspolaže sa još dva reaktora koji su, navodi isti izvor, u radu. 
Stari reaktori
U daljem raščlanjivanju  poteškoća u radu francuskih nuklearki NYT ne navodi druge primjere osim Chinona, već podsjeća na upozorenje EDF-a s kraja prošle godine ‘da više ne može jamčiti stabilno snadbjevanje nuklearnom energijom, jer se borila da nadoknadi dvogodišnji zaostatak u potrebnom održavanju desetak ostarjelih reaktora koji je odgođen tokom zatvaranja zbog koronavirusa’. “Inspekcije su otkrile alarmantne bezbjednosne probleme, posebno koroziju i neispravne brtve za zavarivanje na ključnim sistemima koji se koriste za hlađenje radioaktivnog jezgra reaktora EDF-a. Takva je bila situacija u atomskoj elektrani Chinon, jednoj od najstarijih u Francuskoj, koja proizvodi 6 posto nuklearne energije EDF-a“ – ističe američki dnevnik.

U prilog svojoj tvrdnji o pozamašnim poteškoćama EDF-a kad je u pitanju rad nuklearki, NYT navodi i odgađanje početka rada EDF-ovih nuklearki u Finskoj i Velikoj Britaniji. “Nekoliko novih nuklearnih reaktora koje je EDF izgradio opterećeno je velikim prekoračenjem troškova i kašnjenjima. Reaktor s vodom pod pritiskom izrađen od EDF-a u Hinkley Pointu, u jugozapadnoj Engleskoj, neće početi raditi do 2027., što je četiri godine zakašnjenja i prekasno da bi se pomoglo britanskom brzom prelasku s ruske nafte i plina. Najnovija finska nuklearna elektrana EDF, koja je počela s radom prošlog mjeseca, trebala je biti dovršena 2009“. – navodi isti izvor.

Prelazeći na analizu posljedica EDF-ovih poteškoća u nuklearkama na francusku i energetiku EU, NYT tvrdi da proizvodnja nuklearne energije u Francuskoj ove godine bilježi najniži nivo u gotovo 30 godina, gurajući, dodaje list, francuske račune za električnu energiju na rekordno visoke cijene, baš u trenutku kada rat u Ukrajini podstiče širu inflaciju. Dodaje se kako je i sam EDF u finansijskim poteškoćama opterećen dugovima i nemogućnošću da, ističe NYT, zbog socijalnih mjera francuske vlade, naplaćuje tržišne cijene struje, kao i da isfinansira oko 51 milijardu eura potrebnih ulaganja u obnovu postojećih i izgradnju 14 novih reaktora u nuklearkama.

Redukcije i uvoz
“Umjesto da pumpa velike količine električne energije u Britaniju, Italiju i druge evropske zemlje koje se okreću od ruske nafte, Francuska se suočava s uznemiravajućom perspektivom pokretanja stalnih isključenja struje ove zime i uvoza struje“ – zaključuje list. 

Komentarišući za NYT trenutno stanje u francuskim nuklearkama Thierry Bros, energetski stručnjak i profesor na Pariskom institutu političkih studija, polazi od ocjene da za situaciju kada elektrane rade znatno ispod kapaciteta postoje dva rješenja. “Moraćemo ili preći na isključenje struje ili se vratiti na energiju koja ispušta CO2 u atmosferu, a to su ugljen ili prirodni plin“ – kaže Bros.

Podsjećajući da je godišnji kapacitet proizvodnje u francuskim nuklearkama 61,4 gigavata električne energije, NYT tvrdi da će, čak i ako se neki reaktori EDF-a koji sada nisu u radu uključe, francuska nuklearna proizvodnja biće 25 posto manja nego inače ove zime, ističe list, alarmantnim posljedicama.

Poseban dio analize trenutne situacije u EDF-u ugledni američki dnevnik posvetio je poslovnoj saradnji te kompanije s Rosatomom, ruskom državnom kompanijom za nuklearnu energiju koja, napominje NYT, nije obuhvaćena paketom sankcija koje su EU, SAD, Velika Britanija i njihovi saveznici uveli Rusiji. List podsjeća da je Rosatom dugogodišnji kupac komponenti EDF-a i najveći kupac parnih turbina francuske proizvodnje Arabelle, koje se nalaze u nuklearnim elektranama Rosatoma i EDF. “Uprkos ratu, Francuska je poslovala kao i obično s Rusijom u nuklearnoj energiji, koja je ostala izuzeta od sankcija Evropske unije. Predsjednik Francuske Emanuel Makron je u februaru podržao dogovor za EDF o preuzimanju poslovanja s turbinama Arabelle, u vrijednosti od 1,1 milijardi eura, od General Electrica, vraćajući proizvodnu kompaniju u francusko vlasništvo nakon što je GE kupio biznis Arabellea od Alstoma 2015. godine – ističe NYT.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci