Skip to main content

širom planete tinja još nekoliko žarišta

Gdje se u svijetu trenutno vode sukobi?

Gdje se u svijetu trenutno vode sukobi?


Rat Rusije i Ukrajine te Izraela i Hamasa trenutno su u globalnom fokusu, ali u ovom trenutku čak 32 države svijeta su u ratnom stanju, a širom planete tinja još nekoliko žarišta potencijalnog sukoba.
Rat Rusije i Ukrajine te Izraela i Hamasa trenutno su u globalnom fokusu, ali u ovom trenutku čak 32 države svijeta su u ratnom stanju, a širom planete tinja još nekoliko žarišta potencijalnog sukoba.


Gdje se u svijetu trenutno vode sukobi?
Gaza, Arhiva, Foto: X

Na sajtu World Population Review, gdje se mogu naći aktuelni podaci, navodi se da se u 12 država trenutno vodi građanski rat, a primjetno je da je najviše riječ o zemljama na tlu Afrike i Bliskog istoka: Avganistan, Irak, Jemen, Sirija, Libija, Etiopija, Somalija, Centralnoafrička Republika, DR Kongo, Mali.

U daljem, sukob u Avganistanu sa prekidima traje od 1978. godine, a rat se, osim građanskog, vodi i kao sukob protiv terorističkih organizacija, prije svih Talibana. U sukobu, gdje su i SAD odigrale veliku ulogu, žrtve sa svih strana broje se u stotinama hiljada (samo u 2020. preko 30.000).

Palestina i Pojas Gaze usko su vezani i za ono što se dešava u trouglu Irak, Sirija i Liban (u kojem je Hezbolah, koji takođe vodi rat sa Izraelom). U sličnoj situaciji je i Sirija, koja, osim klinča sa Izraelom, vodi rat sa koalicijom islamističkih militantnih grupa. No, tu nije kraj. Na sjeveroistoku Sirije u sukobu su Sirijske odbrambene snage, koje su pod kontrolom Kurda, sa arapskim plemenima, a ulogu u ratu ima i Turska, koja ratuje sa Kurdima.

U Jemenu nije ništa bolje. Građanski rat vodi se još od 2014. godine, između Huta, koji kontrolišu dio teritorije i koji su proglasili svoju vladu, uz podršku Irana, i snaga regularnog predsjednika Jemena, koji je takođe proglasio vladu, a koga podržava Saudijska Arabija. Do sada je, prema raznim podacima, stradalo više od 140.000 ljudi. Huti su uzeli učešće i u izraelsko-palenstinskom sukobu raketirajući Izrael.

Situacija u Etiopiji eskalirala je u novembru 2020. godine, između suprotstavljenih političkih organizacija, a sukob koji je po nekim izvorima odnio više od 50.000 žrtava, proširio se i na Sudan, Somaliju i Eritreju, koja je čak poslala trupe u konflikt.

Ako se za neki sukob može reći da je u sjenci rusko-ukrajinskog i onog u Pojasu Gaze, to je svakako građanski rat u Mjanmaru, koji je od svog početka 2021. godine odnio preko 50.000 života, a raselio više od dva miliona ljudi. Sukob je počeo vojnim pučem 1. februara 2021. godine, zbog nesuglasica između vojske – Tatmadaw, i civilne vlade Nacionalne lige za demokratiju. Mnogi ovaj sukob nazivaju najdužim građanskim ratom u istoriji koji nikoga ne interesuje, te jednim od najnasilnijih.

Mjanmar je inače raznovrsna zemlja, u kojoj živi preko 135 etničkih grupa.

Ni američki kontinent nije pošteđen sukoba. Meksiko je najveće poprište rata droge u svijetu. Cijela država bukvalno je podijeljena na kartele, a svaki od njih upravlja određenom teritorijom. U sukobu kartela i Vlade Meksika od 2006. godine naovamo poginulo je najmanje 350.000 ljudi, dok se preko 70.000 vodi kao nestalo.

Građanska rat – rat droge je i u Kolumbiji, politička nestabilnost vlada u Venecueli te drugim državama Južne Amerike.

Samo u 2023. godini 39 država svijeta imalo je ratne žrtve. Razlozi: građanski rat, droga, sukob bandi, sukobi na granici, etničko nasilje, terorizam…

Pored otvorenih sukoba, imamo i niz primjera gdje se ratni fitilj može lako upaliti. Tu su na prvom mjestu Sjeverna i Južna Koreja, čiji su odnosi užareni decenijama i gdje postoji stalna opasnost za sukob, posebno kada se u obzir uzme dosta nepoznanica u vezi s ratnim arsenalom koji posjeduje zvanični Pjongjang.

Trvenja su na snazi i na relaciji Kina i Tajvan, jer Peking tu teritoriju prisvaja sebi. Potencijalno, može da dođe i do sukoba između Irana i Pakistana, koji godinama udaraju jedni na druge, a za mnoge je zabrinjavajuće to što zvanični Teheran ne odustaje od širenje sopstvenog nuklearnog programa.

Naravno, za sami kraj, ostavili smo dva sukoba koja su najviše u fokusu, a to su rat Rusije i Ukrajine te Izraela i Palestine.

Rat u Ukrajini, koji je počeo 22. februara 2022. godine, (tvrdi se da je počeo još 2014. godine) zbog namjere Rusije da “denacifikuje” svoje komšije i prevede teritorije Ukrajine u kojima živi većinsko rusko stanovništvo pod svoje okrilje, ušao je u svoj 842. dan. Broj poginulih premašuje stotine hiljada. Svijet je zbog ovog sukoba u dodatnoj krizi nakon što su pojedine evropske i svjetske države dozvolile da se njihovim oružjem gađaju ruski ciljevi iz Ukrajine.

Rat u Pojasu Gaze počeo je 7. oktobra 2023. godine, napadom Hamasa na Izrael. Od tada traje invazija izraelske vojske na tu teritoriju. Do sada je stradalo preko 37.000 ljudi, a ranjeno je više od 85.000.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci