Skip to main content

Upozorenje koje mnogi smatraju licemjernim

Ilon Mask: Vještačka inteligencija bi mogla da uništi civilizaciju

Ilon Mask: Vještačka inteligencija bi mogla da uništi civilizaciju


Ilon Mask je upozorio javnost da bi vještačka inteligencija mogla da uništi civilizaciju, ako ne bude bila regulisana.
Ilon Mask je upozorio javnost da bi vještačka inteligencija mogla da uništi civilizaciju, ako ne bude bila regulisana.



Ilon Mask glavna je tema svjetskih medija već danima. Vlasnik kompanija SpaceX i Tesla najprije je najavio lansiranje najmoćnije rakete na svijetu, a potom dao intervju koji će biti emitovan iz dva dijela na američkoj televiziji. U prvom dijelu, emitovanom u ponedjeljak, Mask je govorio o opasnostima vještačke inteligencije. On je jedan od potpisnika pisma kojim se zahtijeva da se razvijanje AI tehnologije obustavi na šest mjeseci, dok čovječanstvo ne bude bilo sigurno da umije da upravlja ovim alatom odgovorno i ispravno.

“Vještačka inteligencija mogla bi da dovede do uništenja civilizacije. Opasnija je od, recimo, lošeg dizajna aviona ili automobila, ili lošeg održavanja. Ima potencijal – mnogi ga smatraju malim, ali nije trivijalan – da uništi civilizaciju”, rekao je Mask.

“Podržavam nastojanja vlada da regulišu AI, iako sam svjestan da nije zabavno biti regulisan. Ali ako nastavimo da razvijamo vještačku inteligenciju, možda će već biti prekasno kada budemo uveli regulativu. Regulatorne agencije moraju da počnu od grupe koja u osnovi želi da sazna više o vještačkoj inteligenciji. Potom se traži mišljenje industrije, a onda se predlažu pravila”, rekao je Mask na dan kada je raketa Starship trebalo da bude lansirana.

Interesantno je da je on među najglasnijim zagovornicima obustave razvoja AI, dok istovremeno u više svojih kompanija razvija upravo ovu tehnologiju. Već godinama Mask upozorava na opasnosti vještačke inteligencije, ali je uključen u “rat” razvoja tehnologije kroz investicije u svom carstvu kompanija.

Tesla se prilično oslanja na vještačku inteligenciju i čak održava godišnji “AI dan”. Mask je bio jedan od osnivača kompanije OpenAI koja je napravila ChatGPT, ali je napustio kompaniju i nedavno izjavio da njena evolucija “uopšte nije bila ono što je zamislio”.

“Uložio sam mnogo truda u razvoj OpenAI kompanije kako bi bila kontrateža Guglu, ali sam skinuo pogled sa lopte. Sada želim da napravim rivala za AI koji prave Microsoft i Google. Započećemo nešto što za sada nazivam TruthGPT, vještačku inteligenciju koja maksimalno traži istinu i stalo joj je do shvatanja univerzuma. Nadam se da će donijeti više dobra, nego zla”, rekao je on.

Na Tviteru, čiji je Mask vlasnik, uskoro bi moglo da se očekuje da vještačka inteligencija detektuje i skreće pažnju na manipulaciju javnim mišljenjem na toj platformi.



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci