Skip to main content

Izašla na vidjelo pisma Hitlerovog doktora-kako je diktator liječio glas?!

Izašla na vidjelo pisma Hitlerovog doktora-kako je diktator liječio glas?!Izašla na vidjelo pisma Hitlerovog doktora-kako je diktator liječio glas?!
Ilustracija/Foto: oslobođenje.ba

Švajcarski potomak njemačkog ljekara, jednog od njih nekoliko koji su brinuli o zdravlju Adolfa Hitlera, objavio je pojedinosti iz pisma koje otkrivaju kako je otorinolaringolog Carl Otto von Eicken liječio nacističkog diktatora zbog problema s glasom, izvijestio je list “NZZ am Sonntag”.

Novine pišu da je Von Eicken liječio Hitlera više puta u periodu od deset godina, počevši od 1935. godine.

Pisma koja je svom rođaku slao Von Eicken otkrio je Robert Dopgen, ljekarov praprapraunuk, koji ih je pronašao istražujući porodične dokumente za školski projekt. Von Eicken je umro 1960. godine. 

Britanski istoričar Richard J. Evans, stručnjak za njemačku istoriju, potvrdio je da su neobjavljena pisma autentična, pišu novine.

Iz pisama se naslućuje ogroman Hitlerov strah od ozbiljne bolesti. “Ako je nešto loše, apsolutno to moram znati”, rekao je Hitler ljekaru nakon prvih konsultacija u maju 1935., stoji u jednom od pisama. 

Švajcarski list prenosi kako detalji iz pisama ukazuju i na značaj koji je Hitler pridavao svom glasu.

Iz jednog se pisma saznaje da je operacija uklanjanja polipa bila odložena do održavanja Hitlerovog govora, te da je nacističkom diktatoru savjetovao da odmori glas nakon zahvata.

U svojim pismima Von Eicken nikada nije negirao da je liječio čovjeka čiji su postupci rezultat milionima zvjerski mučenih i ubijenih ljudi u Drugom svjetskom ratu, piše švajcarski list. 

Njemački ljekar je nakon rata na pitanje ruskih istražitelja zašto nije ubio Hitlera odgovorio: “Ja sam bio njegov ljekar, a ne njegov ubica”.

Hitler je izvršio samoubistvo u bunkeru u Berlinu 1945. godine, neposredno prije kraja rata.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci