Skip to main content

objavljena lista opozvanih proizvoda

Japan: Povučen suplement nakon što su dvije osobe umrle, a više od 100 hospitalizovano

Japan: Povučen suplement nakon što su dvije osobe umrle, a više od 100 hospitalizovano


Suplement, za koji se vjeruje da je prouzrokovao dva smrtna slučaja i bolest više od 100 ljudi, povučen je iz prodaje u Japanu, piše AP.
Suplement, za koji se vjeruje da je prouzrokovao dva smrtna slučaja i bolest više od 100 ljudi, povučen je iz prodaje u Japanu, piše AP.Proizvodi kompanije Kobayashi Pharmaceutical Co, prodavani kao pomoć u snižavanju holesterola, sadržali su sastojak nazvan benikođi (beni kōji), crveno-ljubičastu vrstu buđi.

Osim proizvoda kompanije Kobayashi sa sjedištem u Osaki, prošle sedmice je opozvano više od 40 proizvoda drugih kompanija koje sadrže benikođi, uključujući miso pastu, krekere i preliv na bazi sirćeta, saopštili su iz ministarstva zdravlja.

Najmanje 106 ljudi je hospitalizovano, a vjeruje se da je još mnogo oboljelo, iako nije jasno da li su sve bolesti direktno povezane sa benikođi.

Ministarstvo je na svojoj službenoj stranici objavilo listu svih opozvanih proizvoda, uključujući neke od onih koje koriste benikođi za bojenje hrane.

U Kini je obustavljena internet prodaja, a proizvodi su takođe uklonjeni iz prometa na Tajvanu.

Kineski mediji su ukazali na mogućnost da proces fermentacije benikođija može proizvesti otrovnu supstancu citrinina koja bi mogla dovesti do bolesti bubrega, ali Kobayashi Pharmaceutical je rekao da sastojak koji proizvodi kompanija ne sadrži citrinin, piše Kyodo News.

Kako su poručili iz kompanije, sumnjaju da je problem možda nastao zbog prethodno neotkrivenih otrovnih supstanci u kalupima koji se koriste u proizvodnji, prenosi Slobodna Dalmacija.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci