• Vijesti
  • Globus
  • Kina nazvala SAD “glavnim pokretačem” ukrajinske krize

Kina nazvala SAD “glavnim pokretačem” ukrajinske krize

Kina nazvala SAD “glavnim pokretačem” ukrajinske krizeKina nazvala SAD “glavnim pokretačem” ukrajinske krize
Foto: Guliver Image

Žang Hanhui, kineski ambasador u Moskvi je u razgovoru za agenciju Tass optužio SAD da je stalnim širenjem NATO-a satjerao Rusiju u ugao i istovremeno potpomagao proevropske snage u Ukrajini, naušrtb onih odanih Moskvi.

“Kao začetnik i glavni huškač i pokretač ukrajinske krize, Vašington ne samo da je Rusiji nametnuo sankcije bez presedana već i dalje nastavlja da snadbijeva Ukrajinu oružjem i vojnom opremom”, rekao je Žang.

“Krajnji je cilj dugotrajnim ratom i najstrožim sankcijama iscrpiti i slomiti Rusiju”, dodao je ambasador. Žang je takođe istaknuo da su kinesko-ruski odnosi “ušli u najbolje razdoblje u istoriji, s najvišim nivoom međusobnog povjerenja i interakcije te s najvećim strateškim značajem”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin se u februaru u Pekingu sastao s predsjednikom Si Đinpingom kada su pozdravili “strateško partnerstvo koje ne poznaje granice”. Putin je osudio nedavnu posjetu predsjednice američkog Zastupničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu i kazao da američki predsjednik taktikama koje koristi u Ukrajini i Tajvanu želi “oživjeti hladnoratovski mentalitet, zauzdati Kinu i Rusiju i izazvati veliko suparništvo među silama i sukob”.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci

Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services