Skip to main content

Suprostaviti se prijetnji nuklearnog oružja

Kina poziva Rusiju i Ukrajinu na dijalog

Kina poziva Rusiju i Ukrajinu na dijalog


Kineska vlada pozvala je Rusiju i Ukrajinu da nastave dijalog i ukazala da se treba suprotstaviti prijetnji nuklearnog oružja, navodi se u dokumentu od 12 tačaka koji je Peking objavio danas, na samu godišnjicu početka ruske invazije na Ukrajinu.
Kineska vlada pozvala je Rusiju i Ukrajinu da nastave dijalog i ukazala da se treba suprotstaviti prijetnji nuklearnog oružja, navodi se u dokumentu od 12 tačaka koji je Peking objavio danas, na samu godišnjicu početka ruske invazije na Ukrajinu.“Sve strane treba da podrže Rusiju i Ukrajinu da što prije obnove direktan dijalog” u cilju “mirnog rješenja”, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Dokument pod nazivom “Stav Kine o političkom rješavanju ukrajinske krize” objavljen je danas na sajtu ministarstva, na prvu godišnjicu pokretanja ruske invazije na Ukrajinu.

Peking je zauzeo jasan stav protiv svakog mogućeg pribjegavanja nuklearnom oružju.

“Nuklearno oružje se ne smije koristiti i nuklearni rat se ne smije voditi. Treba se suprotstaviti prijetnji ili upotrebi nuklearnog oružja”, navodi se u dokumentu.

Kina je takođe apelovala na Rusiju i Ukrajinu da izbjegavaju napade na civile.

“Strane u sukobu moraju striktno da poštuju međunarodno humanitarno pravo, da izbjegavaju napade na civile ili civilne zgrade”, saopštilo je kinesko ministarstvo.

Rat u Ukrajini je osjetljivo pitanje za Peking zbog višegodišnjih jakih diplomatskih i ekonomskih veza koji ima sa Moskvom i zajedničkog interesa u protivteži Vašingtonu.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci