Skip to main content

Kina: Strah od nestašice struje

Kina: Strah od nestašice struje
Opterećenje elektroenergetske mreže Šandonga iznosilo je u utroak 92,94 miliona kilovata, premašivši raniji rekord od 90,22 miliona kilovata iz 2020. godine, objavila je kineska državna televizija danas, prenosi Rojters. 

Nekoliko gradova u Šandongu, u kojima je proglašen “crveni alarm” zbog visokih temperatura, takođe su zabilježili istorijski visoka opterećenja elektromreže.

Potrošnja struje u Henanu je dostigla u ponedjeljak vrhunac od 71,08 miliona kilovata, nadmašivši prethodni rekord od 65,34 miliona kilovata, javljaju državni mediji.

Premijer Li Kećang je, prilikom obilaska jedne termoelektralne u provinciji Hebej, rekao da Kina mora da poveća kapacitet proizvodnje uglja kako bi “odlučno spriječila nestanke struje”, objavili su tamošnji mediji kasno sinoć.

Dijelovi Hebeja i obližnjih provincija Henan i Šandong suočavaju se ovog mjeseca sa sušom. Kineska meteorološka služba izdala je danas “narandžasti alam” upozorenja na visoke temperature u regionima te tri provincije.

Za razliku od toplotnog talasa na sjeveru Kine, jaka kiša pada u sedam provincija na jugu zemlje, a kroz južnu metropolu Guangdžou je prošao tornado koji je prošle nedjelje prekinuo snadbjevanje strujom više od 5.400 korisnika.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci