Skip to main content

turska

Koga će krunisati Sinan Ogan?

Koga će krunisati Sinan Ogan?


Turski radikalni nacionalista Sinan Ogan zadobio je kapital od preko pet odsto glasova koji može da odluči drugi krug predsjedničkih izbora. Sada pregovara sa Erdoganom i Kiličdarogluom i ima brojne zahtjeve.
Turski radikalni nacionalista Sinan Ogan zadobio je kapital od preko pet odsto glasova koji može da odluči drugi krug predsjedničkih izbora. Sada pregovara sa Erdoganom i Kiličdarogluom i ima brojne zahtjeve.


Koga će krunisati Sinan Ogan?
Ogan, foto: Twitter

Zovu ga „jezičkom na vagi“ ili čovjekom koji ima moć da „kruniše“ ili Redžepa Tajipa Erdogana ili Kemala Kiličdaroglua.

Sinan Ogan nije pretjerano blizak ni jednome od njih dvojice, ali je u prvom krugu predsjedničkih izbora u Turskoj osvojio zavidnih 5,1 odsto. U intervjuu za njemački ZDF tvrdio je da je očekivao preko deset odsto, ali da ni to „nije loš rezultat“.

Na pitanje kada će dati preporuku biračima za koga da glasaju u drugom krugu, Ogan je rekao da će to učiniti do ovog vikenda. „Nemamo više vremena“, rekao je on.

Kako je Ogan došao do dobrog skora?

„Izbjeglice predstavljaju najveću opasnost po našu privredu, kulturu, javni red i mir, unutrašnju i spoljnu bezbjednost. Sada je vrijeme da budu poslati kući“, napisao je Ogan pred izbore na Tviteru.

Takve izjave kandidata ultranacionalističkog saveza ATA u Turskoj ne izazivaju negodovanje, naprotiv. I tvit je naišao na mnogo podrške.

Prema procjenama, u Turskoj živi oko 5,5 miliona izbjeglica. Nakon pandemije, ekonomske krize i razornih zemljotresa, oni nisu dobrodošli.

Izbjeglice su odigrale značajnu ulogu u Oganovoj kampanji. U objavama na društvenim mrežama često prikazuje Sirijce kao kriminalce i opasne ljude, dok hvali turski identitet.

Sa svojih 5,1 odsto glasova, Oganova preporuka mogla bi da odluči izbornu trku u drugom krugu glasanja (28. maj). Tu će predsjednik Erdogan imati prednost nad izazivačem Kiličdarogluom, pošto je osvojio 49,5 odsto u prvom krugu, naspram 45 odsto opozicionog kandidata.

Neizvjesno je da li će možda Ogan izabrati da ne preporuči nijednog kandidata posebno, da preporuči bojkot i da li će ga njegovi birači poslušati. O njegovim biračima se vrlo malo zna. Ipak, Ogan definitivno ima u rukama karte za pregovore.

Ni Erdogan ni Kiličdaroglu ne mogu da ga ignorišu ako žele pobjedu u drugom krugu. Obojica su telefonirali Oganu, ali on nije želio da javno otkriva o čemu su pričali.

Ogan je postigao svoj cilj

Sinan Ogan je od početka imao za cilj da se izbori odluče tek u drugom krugu. Na taj način želi da primora Erdogana i Kiličdaroglua na pregovore pod svojim uslovima.

Ogan želi skupo da proda svoju podršku. „Kada dođe vrijeme, nećemo besplatno sjesti za pregovarački sto“, rekao je on prije izbora. Kao protivuslugu za podršku, iznio je zahtjeve za ministarske položaje u novoj vladi.

Ogan obojicu kandidata kritikuje zbog navodne prevelike bliskosti sa Kurdima.

Ove na vlasti je optužio da sarađuju sa prokurdskom islamističkom strankom HÜDAPAR. A opozicioni savez je kritikovao jer je za svog kandidata Kiličdaroglua dobio podršku prokurdske partije HDP. Ogan smatra da je HDP, treća najjača snaga u parlamentu, bliska terorističkoj Radničkoj partiji Kurdistana.

Ideološki gledano, Ogan je bliži Erdoganu nego Kiličdarogluu. Međutim, ukoliko ipak preporuči glasanje za kandidata opozicije, sigurno će to povezati sa dodatnim uslovima, kao što je odustajanje od podrške Kurdima. Da li će Kiličdaroglu to moći da prihvati, vrlo je upitno. Jer birači HDP-a su većinski glasali za lidera opozicije.

U Turskoj od 2018. postoji predsjednički sistem: predsjednik države je nadređen Vladi, imenuje i otpušta ministre i visoke državne službenike prema sopstvenom nahođenju.

Takođe ima ovlašćenje da donosi dekrete i popunjava mnoge položaje u pravosuđu, finansijskom ili obrazovnom sistemu. Ključne institucije poput obavještajne službe ili moćne vjerske organizacije Dijanet su direktno podređene predsjedniku.

Dakle, 28. maja se ne odlučuje samo o predsjedniku, već i o šefu vlade koji će narednih pet godina voditi zemlju i oblikovati unutrašnju i spoljnu politiku.

Ko je Sinan Ogan?

Sinan Ogan je rođen u istočnoanatolijskom gradu Igdiru. Studirao je ekonomiju i upravne nauke na Univerzitetu Marmara u Istanbulu. Nakon studijskog boravka u Moskvi, radio je kao naučnik na univerzitetima u Azerbejdžanu. Ogan je takođe bio rukovodilac Odsjeka za rusko-ukrajinske studije u Centru za strateške studije o evroazijskom regionu (ASAM).

Ogan zapravo potiče iz ideologije Sivih vukova, čija je prvobitna organizacija Stranka nacionalističkog pokreta (MHP) najveći partner Erdogana. Ogan je takođe bio član MHP i njen poslanik u parlamentu.

Nakon unutarstranačke borbe za moć, 2017. je isključen iz stranke. Od tada pokušava da se samostalno profiliše i da privuče kritičare vlade iz nacionalističkih krugova.

U martu se to i dogodilo. Četiri manje političke stranke su pod vođstvom desnopopulističke „Stranke pobjede“ osnovale savez ATA. Za predsjedničkog kandidata je izabran 55-godišnji Sinan Ogan.



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci