Skip to main content

NAPUŠTAJU BJELORUSIJU

Konvoji Vagnera krenuli u Rusiju nakon smrti Prigožina

Konvoji Vagnera krenuli u Rusiju nakon smrti Prigožina


Nakon pada aviona u kojem je stradao šef plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin, konvoji ove grupe navodno napuštaju Bjelorusiju i kreću se ka Rusiji.
Nakon pada aviona u kojem je stradao šef plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin, konvoji ove grupe navodno napuštaju Bjelorusiju i kreću se ka Rusiji.O  tome je neposredno nakon vijesti o smrti Prigožina izvijestio Nacionalni centar otpora.

Izvori u Bjelorusiji su rekli da su neki Vagnerovi bazni kampovi bili demontirani već 23. augusta uveče i da su pripadnici privatne vojne grupe formirali konvoje za napuštanje zemlje.

“Konvoji vjerovatno idu prema granici s Rusijom”, kažu iz Centra.

Prema izvorima Centra u Bjelorusiji, bjeloruska vlada nije odobrila povlačenje plaćeničke grupe. Bjeloruske specijalne službe navodno pokušavaju presresti konvoje na granici.

Nakon Prigožinovog kratkog ustanka protiv Kremlja u junu, Vagner grupa je uspostavila bazne kampove u Bjelorusiji i formalizirala saradnju s bjeloruskim Ministarstvom odbrane.

Tihanovskaja: Prigožin je bio ubica

Liderka bjeloruske opozicije u egzilu Svetlana Tihanovskaja izjavila je da je šef ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin bio “ubica” koji “nikome neće nedostajati” nakon što se u Rusiji srušio avion u kojem su, prema podacima tamošnjih vlasti bili Prigožin i suosnivač Vagnera Dmitrij Utkin.

 “Zločinac Prigožin neće nedostajati nikome u Bjelorusiji. On je bio ubica i kao takav se mora pamtiti”, navela je Tihanovskaja na društvenoj mreži Iks (bivši Tviter).Komentari

Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Dizi avijaciju i poderi ta go.na.


Povezani članci