Skip to main content

“Milanski kralj kokaina” izručen Italiji, biće 30 godina iza rešetaka

“Milanski kralj kokaina” izručen Italiji, biće 30 godina iza rešetaka



“Milanski kralj kokaina” izručen Italiji, biće 30 godina iza rešetaka
Foto: Twitter

Poznat kao „Milanski kralj kokaina”, Morabito je uhapšen u maju prošle godine u zajedničkoj akciji brazilske i italijanske policije.

Ovaj 55-godišnjak će izdržati kaznu od 30 godina zatvora zbog trgovine drogom.

Mafijški šef je decenije proveo u bjekstvu koristeći lažni identitet u Južnoj Americi.

Policija mu je konačno ušla u trag prošle godine u Žoao Pesoa, lučkom gradu na sjeveroistoku Brazila, gdje je uhapšen zajedno sa još jednim članom mafijaške grupe „Ndrangeta”, Vinčencom Paskvinom.

Paskvino je tada osuđen na 17 godina zatvora zbog trgovine drogom.

Umjetnik za bjekstva

Dolaskom Roka Morabita u Rim okončana je višedecenijska potraga za njim.

Rođen u kalabrijskom gradu Afriko i sa porodičnim vezama sa mafijaškim bosom Đuzepeom Morabitom, Roko Morabito je postao ključna figura u „Ndrangeti”, rasprostranjenoj kriminalnoj mreži koja kontroliše veći dio trgovine kokainom u Italiji i šire.

Morabito se još kao mladić probio na mafijaškoj ljestvici trgovine drogom u Milanu, uspostavljajući ključne rute za šverc kokaina iz Južne Amerike u italijanski grad.

Moderno obučen u odijela sa duplim kopčanjem, često se mogao vidjeti na gradskim događajima i ubrzo je upao u oči italijanskoj policiji, koja ga je stavila pod prismotru.

Snimljen je kako pokušava da posreduje u dogovorima o uvozu više od tone kokaina iz Južne Amerike, ali je nestao ubrzo poslije toga.

Policija je vjerovala da je pobjegao u Brazil, gdje je živio pod lažnim imenom Fransisko Kapeleto.

Odatle se preselio u susjedni Urugvaj, gdje je živio u odmaralištu Punta del Este najmanje 13 godina.

Dok je iznajmljivao luksuznu kuću, puneći je umjetničkim djelima, komšije su pričale da je vozio skroman automobil i tek kada je priredio raskošnu zabavu za ćerkin rođendan, saznali su za njegovo bogatstvo.

Ali kada je Morabito prijavio ćerku u školu pod njenim pravim imenom, policija ga je stavila pod nadzor.

U septembru 2017, kada se Morabito preselio u hotel u prijestonici Montevideu, nakon što se posvađao sa suprugom, policija je izvršila prepad.

Među njegovim stvarima pronašli su pištolj, 13 mobilnih telefona i 150 njegovih fotografija za pasoš na kojima je bio različito maskiran.

Međutim, njegovi dani u bjekstvu još nisu bili gotovi.

On je 2019. godine, nakon što je proveo dvije godine u zatvoru čekajući izručenje Italiji, pobjegao zajedno sa još trojicom zatvorenika kroz rupu na krovu.

U okviru multinacionalne policijske operacije pod vođstvom Interpola protiv klana ‘Ndrangeta, trag do Morabita je vodio do hotela u gradu Žoao Pesoa 2021.

Brazilski federalni vrhovni sud odobrio je njegovo izručenje Italiji prošle nedjelje.



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci