Skip to main content

Zdravlje

Misteriozna upala pluća stigla u Evropu

Misteriozna upala pluća stigla u Evropu


U Holandiji je otkriven zabrinjavajući porast slučajeva upale pluća među djecom, što odražava sličan porast u Kini.
U Holandiji je otkriven zabrinjavajući porast slučajeva upale pluća među djecom, što odražava sličan porast u Kini.


Misteriozna upala pluća stigla u Evropu
Ilustracija

Holandski zdravstveni stručnjaci kažu da se uglavnom radi o osobama u dobi od pet do 14 godina, piše Dejli Mejli, a prenosi Jutarnji list.

“Podaci pokazuju da su stope bolesti, koje mogu biti opasne po život, sada već gotovo dvostruko više od vrhunca zabilježenog prošle godine”, navode mediji.

Ova vijest stiže istovremeno dok se Kina bori s vlastitim “tajanstvenim” porastom broja slučajeva upale pluća, a mediji navode da su bolnice “pretrpane bolesnom djecom”.

Snimke koje podsjećaju na scene iz najmračnijih dana kovida pokazuju zdravstvene radnike u zaštitnim odijelima, rukavicama i maskama kako prskaju dezinfekcijsko sredstvo po školama, hodnicima, ali i na otvorenom prostoru.

Zvaničnici u Pekingu kažu da krivac za ovu situaciju nije neki novi virus, već tvrde da je porast rezultat vala sezonskih bolesti koji je jači nego inače s obzirom na to da se zemlja suočava s prvom zimom bez kovid ograničenja.

Ali, zdravstveni radnici Ujedinjenog Kraljevstva kažu da će još pričekati u vezi konačnog zaključka o tome što izaziva tolika oboljenja.

Holandski institut za istraživanje zdravstvenih usluga (NIVEL) rekao je da je već od avgusta primjetan povećan broj pacijenata s upalom pluća koji dolaze kod svog doktora opšte prakse.

Upala pluća je obično je uzrokovana bakterijskom ili virusnom infekcijom, a do ozdravljenja najčešće dolazi unutar dvije sedmice. Glavni simptomi su kašalj, otežano disanje i groznica.

Međutim, neki se ljudi mogu jako razboljeti, pogotovo stariji od 65 godina, bebe ili mala djeca te oni s plućnim bolestima.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci