Skip to main content

Neuhranjeni starosjedioci u Brazilu avionom prebačeni iz džungle u bolnice

Neuhranjeni starosjedioci u Brazilu avionom prebačeni iz džungle u bolnice


Grupa od 16 izgladnjelih pripadnika brazilskog plemena Janomami avionom je prebačena na liječenje pošto je vlada procijenila da je neophodno da im bude pružena hitna medicinska pomoć.
Grupa od 16 izgladnjelih pripadnika brazilskog plemena Janomami avionom je prebačena na liječenje pošto je vlada procijenila da je neophodno da im bude pružena hitna medicinska pomoć.


Neuhranjeni starosjedioci u Brazilu avionom prebačeni iz džungle u bolnice
Foto: Twtter

Starosjedioci žive u rezervatu u sjevernoj brazilskoj državi Roraima.

Predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva je optužio njegovog prethodnika, Žaira Bolsonara, da je počinio genocid nad ovim plemenom iz prašume.

Vlada je proglasila da je neophodno pružiti hitnu medicinsku pomoć pošto je stotina djece iz Janomami plemena umrlo zbog neuhranjenosti.

Smrtni slučajevi su povezani sa zagađenjem vode izazvanim rudarskim aktivnostima i sječom drva u gusto pošumljenom području, gdje je već svakako teško pronaći hranu.

Lula je u subotu posjetio Roraimu, koja se graniči sa Venecuelom i Gvajanom, poslije objavljivanja izvještaja koji su ukazivali na ozbiljnu neuhranjenost djece iz plemena Janomami.

Lula je naveo da je „zaprepašćen” onim što je zatekao.

„Ono što sam vidio u Roraimi nije samo humanitarna kriza, to je genocid. To je zločin sa predumišljajem protiv plemena Janomami, a počinila ga je vlada koja ne mari za patnju ljudi”, rekao je Lula.

Dodao je da je došao kako bi istakao da će se njegova vlada odnositi prema starosjediocima kao prema ljudskim bićima.

Procjenjuje se da u rezervatu Janomami živi oko 28.000 starosjedilaca.

Oni love, bave se poljoprivredom, žive u malim i raštrkanim selima, a često se sele.

Bolsonaro je tokom četiri godine na vlasti nerijetko kritikovao veličinu rezervata za starosjedioce i obećavao da će u nekima od njih dozvoliti bavljenje poljoprivredom i rudarstvom.

Njegova vlada je ublažila propise o zaštiti životne sredine, a kritičari kažu da je Bolsonarova retorika ohrabrila ilegalne aktivnosti u toj oblasti.

Procjenjuje se da oko 20.000 ilegalnih rudara radi u rezervatu Janomami, inače bogatom zlatom, dijamantima i mineralima.

Rudari su 2021. godine u tom području pucali iz automatskog oružja na pripadnike plemena Janomami.

Nove vlasti tvrde da je u poslednjih nekoliko godina više od 500 djece umrlo zato što je pilo vodu kontaminiranu živom, što je direktno povezano sa ilegalnim iskopavanjem zlata.

Lula je položio zakletvu 1. januara posle tijesne pobjede nad Žairom Bolsonarom, a brazilsko društvo je duboko podijeljeno.

„Prethodna vlada je odgovorna za to što je dozvolila da se ova situacija pogorša do te mjere da su odrasli ljudi iste težine kao djeca, a djeca su postala kost i koža”, navela je Sonja Gvahahara, ministarka za starosjedilačko stanovništvo.

Flavio Dino, ministar unutrašnjih poslova, takođe je optužio prethodnu vladu da je zanemarila starosjedioce i obećao da će pokrenuti istragu.

Osim što su neke od najteže oboljelih članova plemena prevezli avionom na liječenje, brazilske vlasti su najavile da će nadležno ministarstvo podići bolnicu na terenu i poslati zalihe i zdravstvene radnike u to područje.

Doktor Andre Sikeira, specijalista za tropsku medicinu koji trenutno radi u Roraimi, rekao je za BBC da je nailazio na slučajeve teške neuhranjenosti kod čitavih starosjedilačkih porodica i dodao da je situacija „katastrofalna”.

Naveo je da Janomami nije jedino pleme koja se suočava sa ozbiljnim prijetnjama po opstanak.

Dodao je da je svjedočio „sličnim situacijama i odsustvu pomoći i njege” na drugim teritorijama na kojima žive starosjedioci.

„Na ovome mora hitno da počne da se radi jer naša ljudskost zavisi od toga”, rekao je Sikeira.



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci