Skip to main content

Njemački plan za zimu: Siromašni i stari će se grijati kolektivno u velikim halama

Njemački plan za zimu: Siromašni i stari će se grijati kolektivno u velikim halama
BERLIN – U Njemačkoj raste strah od zime zbog izostanka isporuka ruskog gasa, posebno zbog neizvjesnosti da li će, nakon obustave isporuka zbog remonta preko gasovoda Sjeverni tok 1, Rusija ponovo izvoziti gas. Sve više njemačkih gradova je uspostavilo krizne štabove i razvija planove za vanrednu situaciju.

Ti planovi predviđaju i uspostavljanje hala u kojima bi građani, koji sebi ne mogu više da priušte plaćanje grijanja, mogli da se griju. „Pripremamo se za jesen i zimu na sva moguća scenarija”, istakla je gradonačelnica Ludvigshafena Juta Štajnruk. Taj grad je za centralnu halu za grijanje građana planirao dvoranu „Fridrih Ebert”.

Ta dvorana, koja je korišćena za izložbe, sportska takmičenja i slično, tokom pandemije bila je preuređena u centar za vakcinaciju, a ako bude potrebno, biće hala za grijanja svima koji nemaju pare da plaćaju grijanje svojih domova.

I gradovi Nojštat, Frankental i Landau planiraju takva „kolektivna grijanja”, prenosi Tanjug.

Pored toga, ti gradovi planiraju štednju energije isključenjem osvjetljenja u javnim zgradama ili noću, čak i semafora. U Dizeldrofu vlasti su najavile da će na jesen i zimu smanjiti grijanje, a tokom ljeta će apelovati na stanovništvo da koriste manje klima uređaje.

U Rendsburgu već su otkazali, zbog mogućeg problema sa strujom, klizalište na božićnoj pijaci.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci