Skip to main content

Njujork tajms: Kako tajna mreža komandosa i špijuna pomaže Ukrajincima, Rusi sve znaju

Njujork tajms: Kako tajna mreža komandosa i špijuna pomaže Ukrajincima, Rusi sve znajuNjujork tajms: Kako tajna mreža komandosa i špijuna pomaže Ukrajincima, Rusi sve znaju
Ilustracija

Sposobnost Ukrajinaca da se odupru Rusiji zavisi više nego ikad od pomoći Sjedinjenih Država i njihovih saveznika. Među onima od čije pomoći najviše zavise jeste tajna mreža komandosa i špijuna koja im nabavlja oružje, obavještajne podatke i daje obuku, tvrde za Njujork Tajms, američki i evropski visoki zvaničnici.

Velik dio njihova posla odvija se na teritoriji izvan Ukrajine, u bazama u Njemačkoj, Francuskoj i Britaniji. Iako su iz Bajdenove administracije poručili da neće rasporediti američke trupe u Ukrajini, osoblje CIA-e je nastavilo tajno djelovati u zemlji, uglavnom u glavnom gradu Kijevu, usmjeravajući veliki dio ogromne količine obavještajnih podataka prema ukrajinskim zvaničnicima, otkrivaju izvori za Njujork tajms.

Ćelija u Njemačkoj

Istovremeno, nekoliko desetina komandosa iz drugih zemalja članica NATO-a, uključujući Britaniju, Francusku, Kanadu i Litvaniju, takođe djeluje unutar Ukrajine. Tri američka visoka zvaničnika su za Njujork tajms izjavili, da iako su Sjedinjene Države povukle svojih 150 vojnih instruktora i prije nego što je u februaru počeo rat, komandosi njihovih saveznika ostali su u zemlji, obučavajući i savjetujući ukrajinske trupe i osiguravajući puteve kojim iz inostranstva stiže oružje i drugi oblici pomoći.

Ubrzo nakon što je Rusija napala Ukrajinu u februaru, 10. jedinica specijalnih postrojbi američke vojske, koja je prije rata obučavala ukrajinske komandose u bazi na zapadu zemlje, tajno je uspostavila ćeliju u Njemačkoj kako bi odatle koordinisala vojnu pomoć ukrajinskim komandosima i drugim ukrajinskim trupama. Tu ćeliju danas čini 20 nacija.

Sekretarka vojske Kristin E. Vormut dala je uvid u operaciju prošlog mjeseca, rekavši da je jedinica za specijalne operacije pomogla upravljati protokom oružja i opreme u Ukrajini.

„Ćelija, koja je napravljena po uzoru na strukturu korištenu u Afganistanu, dio je šireg skupa operativnih i obavještajnih koordinacijskih ćelija koje vodi Evropsko zapovjedništvo Pentagona, s ciljem da se ubrza saveznička pomoć ukrajinskim jedinicama. U vazdušnoj bazi Ramštajn u Njemačkoj, na primjer, tim američkih zračnih snaga i nacionalne garde pod nazivom Sivi vuk pruža tehničku i taktičku potporu ukrajinskim zračnim snagama“, rekla je Krtistin E. Vormut.

Američki komandosi dakle nisu na prvoj liniji fronta s ukrajinskim jedinicama, već ih savjetuju iz štaba iz drugih djelova zemlje ili putem šifriranih komunikacija, tvrde američki i drugi zapadni zvaničnici, koji su govorili za Njujork tajms, naravno pod uslovom da ostanu anonimni. Ali, napominju novinari Njujork Tajmsa, znakovi njihove obuke logističke i obavještajne potpore su itekako opipljivi na bojnom polju.

baza

508 Collection/Alamy/Alamy/Profimedia/508 Collection/Alamy/Alamy/Profimedia

Nekoliko ukrajinskih zapovjednika na nižim nivoima tako je nedavno izrazilo zahvalnost Sjedinjenim Državama na obavještajnim podacima prikupljenim preko satelitskih snimaka, a koje mogu vidjeti na tabletima koje su dobili od saveznika. Tableti pokreću aplikaciju za mapiranje fronta koju zatim Ukrajinci koriste za ciljanje i napad na ruske trupe.

Nadalje, na ulici u Bahmutu, gradu u regiji Donbas u istočnoj Ukrajini, skupina ukrajinskih snaga za specijalne operacije imala je na opremi oznake američke zastave i bila je opremljena novim prijenosnim projektilima zemlja-vazduh, kao i belgijskim i američkim jurišnim puškama.

Rusi sve znaju

Premda Amerika službeno negira da ima svoje ljude na terenu, Rusi su vrlo dobro svjesni prisutnosti američkih obavještajaca.
Agenti CIA-e koji pak djeluju u Ukrajini usredsredili su se na osiguravanje i usmjeravanje obavještajnih podataka vlade SAD-a prema Ukrajincima.. Prema izvorima Njujork tajmsa, većina njihovog posla odvija se upravo u Kijevu.

No stručnost agencije ogleda se ponajprije u obučavanju za protivterorističke operacije, što nije ono što je u ovom trenutku Ukrajincima najpotrebnije, smatraju obavještajni zvaničnici.

„Ono što Ukrajincima trenutno treba je klasična vojna obuka za korištenje raketnog topništva i drugog sofisticiranog oružja – rekao je Daglas H. Vajs, bivši zamjenik direktora Odbrambene obavještajne agencije i penzionisani stariji zapovjednik CIA-e.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci