Skip to main content

„DONIO SAM DOBRU ODLUKU“

Orban priznao: Pritjerali su me uz zid

Orban priznao: Pritjerali su me uz zid


Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da je bio “pritjeran uza zid” da bi odobrio sporazum Evropske unije o upućivanju nove pomoći Ukrajini.
Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da je bio “pritjeran uza zid” da bi odobrio sporazum Evropske unije o upućivanju nove pomoći Ukrajini.


Orban priznao: Pritjerali su me uz zid
Orban – Foto: hungarytoday.hu

On je rekao da je na taj način izbjegao rizik da Mađarska izgubi sredstva iz fondova Unije.

Orban je rekao za državni radio da je odluka koju je donio u četvrtak dobra, jer da je Mađarska stavila veto na novu finansijsku pomoć EU Ukrajini, ostalih 26 članica Unije bi se saglasilo da pošalje pomoć, a Budimpešti bi bila oduzeta sredstva namijenjena iz evropskih fondova, prenio je Rojters.

Orban tvrdi da je uspješno spriječio preusmjeravanje mađarskog novca iz fondova EU u Ukrajinu, objavila je agencija MTI.

“Mi ne šaljemo oružje (u Ukrajinu), mi dobijamo svoj novac iz Brisela, a mi ćemo doprinijeti civilnom finansiranju Ukrajine”, naveo je Orban.

Orban je ponovio da bi trebalo da počnu mirovni pregovori između Ukrajine i Rusije, ocjenjujući da je vrijeme na strani Rusa, kao i da Brisel treba da usmjeri sve svoje napore na postizanje primirja što je prije moguće, nakon čega bi uslijedili mirovni pregovori.

Orban je istakao da posle samita EU u četvrtak, Ukrajina više poštuje prava mađarske manjine u oblasti Zakarpatja.

Orban je rekao da ukrajinskim poljoprivrednim proizvodima ne bi trebalo dozvoliti da uđu na evropsko tržište pod trenutnim uslovima, tvrdeći “da bi bilo najbolje da im se to uopšte ne dozvoli”.

Mađarski premijer je istakao da je o tom pitanju bila žestoka debata na samitu lidera EU, a da je nekoliko njih pozvalo Evropsku komisiju da ne dozvoli uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Lideri EU jednoglasno su se u četvrtak saglasili da Ukrajini upute pomoć od 50 milijardi evra.

Orban je nedjeljama prije toga govorio da Mađarska neće odobriti finansijsku pomoć za Ukrajinu.

Nakon oslobađanja pristupa pojedinim tranšama iz fondova EU u decembru za Mađarsku, Evropska komisija zadržava još oko 20 milijardi evra sredstava namijenjenih Budimpešti zbog optužbi da je Orban narušio demokratske principe tokom svoje 13-godišnje vlasti.

Mađarska vlada odbacuje te navode.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci