Skip to main content

Sveta Zemlja

Patrijarh Teofil Treći traži zaštitu hrišćana u Jerusalimu

Patrijarh Teofil Treći traži zaštitu hrišćana u Jerusalimu


Jerusalimska patrijaršija je osudila upad u jevrejskih ekstremista u crkvu u Getsimaniji i napad na arhiepiskopa Joakima
Jerusalimska patrijaršija je osudila upad u jevrejskih ekstremista u crkvu u Getsimaniji i napad na arhiepiskopa Joakima


Patrijarh Teofil Treći traži zaštitu hrišćana u Jerusalimu
Foto: Jutjub/Televizija Hram

Jerusalimski patrijarh Teofil Treći uputio je međunarodni javni apel za bolju zaštitu hrišćana u Svetoj zemlji i njihovih svetinja posle napada dvojice izraelskih ekstremista na crkvu u Getsimaniji, podnožju Maslinske gore, u kojoj se po predanju nalazi grob Presvete Bogorodice.

Kako prenose agencije u nedjelju 19. marta dvojica radikalnih Jevreja su ušla u crkvu u istočnom Jerusalimu i fizički napala arhiepiskopa Joakima i dva sveštenika u toku vjerske službe pokušavajući da oštete sakralne predmete. Vjernici koji su prisustvovali službi uhvatili su i zadržali napadače. Grčka pravoslavna crkva je osudila pokušaj nanošenja tjelesne povrede episkopu Joakimu kao i napad na sveštenike u crkvi.

Bilal Abu Nab, prodavac koji radi u blizini crkve, za AFP je rekao da su napad počinila dvojica Jevreja od kojih je jedan na glavi nosi jarmulku, a drugi tradicionalni molitveni šal.

“Oštro gledamo na nasilje bilo koje vrste i nastavićemo djelovati protiv incidenata nasilja uopšte, a posebno protiv incidenata nasilja na svetim mjestima, čvrstom, beskompromisnom rukom kako bismo počinioce priveli pravdi“, saopštila je izraelska policija.

Patrijarh Teofil zajedno sa Svetim sinodom Jerusalimske i sa bratstvom Groba Gospodnjeg najoštrije su osudili incident koji se, kako kažu, ne može opravdati ni pod kojim okolnostima.

U saopštenju se navodi da su pored fizičkog i verbalnog zlostavljanja sveštenstva napadi na crkve, groblja i hrišćanske posjede postali skoro svakodnevna pojava koja se pojačava tokom tokom Vaskršnjeg posta.

Nažalost, napadi na hrišćanska sveta mjesta u Jerusalimu i cijeloj Svetoj zemlji su učestali u poslednje vrijeme.

Za Novu godinu dvojica vandala srušila su nadgrobne spomenike i razbili krstove na anglikanskom groblju. Potom je u januaru desetine hrišćanskih grobova oskrnavljeno na groblju na Sionskoj gori gdje se prema Jevanđelju odigrala Tajna večera. Dvojica jevrejskih tinejdžera su kasnije uhapšena pod sumnjom da su počinila ovaj vandalski čin.

Izraelska policija uhapsila je početkom februara američkog turistu koji je oborio i slomio statuu Isusa Hrista u crkvi u starom gradu u Jerusalimu na mjestu na kojem je po hrišćanskom vjerovanju Isus bičevan i osuđen na smrt prije nego što krenuo na stradalni put do Golgote gdje je raspet.

Nedavno, 16. marta katolička škola koju vode sestre franjevke iz Nazareta bila je meta dvojice nepoznatih muškaraca koji su pucali iz vatrenog oružja, ali na sreću tada niko nije povređen.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci