Od 2000. na snazi jedan od najstrožih zakona o narkoticima u Evropi

Poljska: Kanabis za sve?

Poljska: Kanabis za sve?


Ako Pjotra upitate kako kupuje kanabis, on vas prvo uz osmijeh pita da li želite da čujete zvaničnu ili nezvaničnu verziju. Nezvaničnu, tj. pravu verziju reći će vam samo pod lažnim imenom – jer Pjotr se zapravo ne zove tako. Oprezan je i kaže: „Toliko dugo sam čekao da legalno pušim travu, da to sada ne želim da ugrozim.“
Ako Pjotra upitate kako kupuje kanabis, on vas prvo uz osmijeh pita da li želite da čujete zvaničnu ili nezvaničnu verziju. Nezvaničnu, tj. pravu verziju reći će vam samo pod lažnim imenom – jer Pjotr se zapravo ne zove tako. Oprezan je i kaže: „Toliko dugo sam čekao da legalno pušim travu, da to sada ne želim da ugrozim.“


Poljska: Kanabis za sve?
Foto: Freepik

U Poljskoj je od 2000. na snazi jedan od najstrožih zakona o narkoticima u Evropi. Svakog ko posjeduje marihuanu, osušeni cvijet biljke konoplje, policija može da uhapsi, optuži i može biti osuđen. Činjenica da Pjotr sada može da do svoje „trave“ dođe legalno, za njega je veoma pozitivan pomak.

Prijatelj mu je, naime, preporučio jednu od mnogih klinika specijalizovanih za korišćenje kanabisa kao lijeka. U prvom onlajn-formularu Pjotr je opisao navodne zdravstvene probleme: glavobolja, bolovi u leđima, migrena, poremećaj spavanja, stresan posao. Pitamo ga da li je stvarno bolestan, a on kroz smijeh odgovara: „Ponekad me boli glava, ali mislim da nije u pitanju hronična migrena.“

Nakon što je popunio onlajn-formular, Pjotr je razgovarao preko video-veze razgovarao sa ljekarom. Tokom razgovora mu je ljekar izdao recept za kanabis i objasnio kako se droga uzima: s jednom vrstom isparivača i na odgovarajućoj temperaturi zagrijavanja kako se ne bi oslobodili uzročnici kancera, već samo ona materija koja služi za poboljšanje zdravlja.

Pjotr je strpljivo saslušao savjet ljekara, a onda je, nakon što je u apoteci na recept kupio pakovanje kanabisa od 10 grama, udobno se smjestio i zapalio isto kao i uvijek: ne za zdravlje, nego za opuštanje. Kanabis iz apoteke „bolji je od onog što sam prije kupovao“, zadovoljno kaže Pjotr.

Liberalno zakonodavstvo je politička slučajnost

Od 2017. u Poljskoj je dozvoljena legalna distribucija i upotreba kanabisa u medicinske svrhe. Već 2021. ljekari su mjesečno izdavali oko 3.000 recepata za marihuanu. No, kolikom broju ljudi je zaista potreban kanabis iz medicinskih razloga, a koliko njih se pretvara da je bolesno da bi dobilo recept?

„Teško je reći“, kaže Andžej Dolecki, predsjednik „Asocijacije slobodan kanabis“, jedne od najstarijih organizacija koje se zalažu za dekriminalizaciju i legalizaciju marihuane u Poljskoj. „Propisi za ljekoviti kanabis veoma su liberalni, ali ne zato što su političari to tako smislili, već zbog njihovog amaterizma“, kaže Dolecki.

U Njemačkoj ili Češkoj moraju da se ispune brojni uslovi kako bi se dobio recept za kanabis. U Poljskoj nema ni kataloga bolesti, ni starosnih ograničenja, ni ograničenja u količini prepisanog kanabisa, niti ograničenja vožnje nakon konzumacije. „Kao rezultat toga, teoretski biste legalno mogli da prepišete i pola tone kanabisa djetetu koje boli zub“, kaže Dolecki. Međutim, internet-pretraga pokazuje da ljekari, prije nego što pacijentima prepišu kanabis, ipak uzimaju u obzir brojne faktore, kao što su prethodna mentalna oboljenja ili uzrast.

Konzumacija raširena

U istraživanju koje je 2020. godine naručila Nacionalna kancelarija za suzbijanje droga, 7,8 odsto ispitanih Poljaka starosti do 34 godine priznalo je da je koristilo kanabis u posljednjih 12 mjeseci. Taj broj mogao bi mogao da bude i veći, jer, pošto je posjedovanje kanabisa ilegalno, nisu svi spremni da priznaju da ga konzumiraju.

Podaci poljske policije objavljeni 2018. pokazuju da se 89 odsto sudskih slučajeva odnosi na posjedovanje male količine droge. Dalja analiza podataka profesora Kšištofa Krajevskog sa Jagelonskog univerziteta u Krakovu pokazuje da je 79 odsto svih uhapšenih posjedovalo manje od tri grama kanabisa. Od 2000. i uvođenja strogih zakona, kako kaže Dolecki, bilo je oko milion presuda za posjedovanje droge.

Policija, dakle, nije fokusirana na hapšenje dilera i razbijanje bandi, nego na hapšenje pojedinaca koji ilegalno kupuju kanabis za ličnu upotrebu. Ako budu osuđeni, susreću se s problemima pri pronalaženju posla zbog toga što su upisani u policijsku kartoteku ili sa problemima prilikom ulaska u pojedine zemlje.

Kanabis je u trendu

Tokom godina, odnos prema kanabisu u Poljskoj se, barem što se zakonodavstva, mijenjao. Sve su popularniji proizvodi od industrijske konoplje – ulja, kreme, čajevi. Oni imaju minimalan nivo psihoaktivne supstance THC, a visok sadržaj legalnog kanabidiola (CBD). Često se mogu vidjeti u izlozima apoteka u atraktivno dizajniranim pakovanjima, a i teško je zamisliti brojne ekološke sajmove bez proizvoda od konoplje.

Ujedno, većina stanovništva Poljske smatra da posjedovanje kanabisa za ličnu upotrebu treba da bude legalno. U dvije velike nacionalne ankete sprovedene 2020. godine, oko 60 odsto ispitanika podržalo je dekriminalizaciju.

Njemačka kao uzor

U poljskom parlamentu Sejmu formirana je i radna grupa za legalizaciju kanabisa. Ona je već sastavila nacrt zakona koji predviđa promjene slične onima koje se trenutno predlažu i u Njemačkoj. Za sada, međutim, nema izgleda za njihovo uvođenje, jer u radnoj grupi nema nijednog predstavnika vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS). To bi moglo da se promijeni tek nakon izbora 2024.

Za zagovornika legalizacije Andžeja Doleckog, najvažnije je da nadležni u Poljskoj shvate da su zavisnost od kanabisa, odnosno njegova prekomjerna upotreba, socijalno-zdravstveni, a ne kriminalni problem. On kao rješenje navodi primjer Holandije: tamo se poreski prihod od prodaje kanabisa investira u prevenciju i obrazovanje.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services