Skip to main content

Poljska razrađuje scenarije za de fakto podjelu Ukrajine

Poljska razrađuje scenarije za de fakto podjelu UkrajinePoljska razrađuje scenarije za de fakto podjelu Ukrajine
Sergej Nariškin/AP Photo

„Prema informacijama koje su stigle u Službu za informacije, rukovodstvo Poljske je pristupilo razradi scenarija de fakto podjele Ukrajine“, rekao je Naršikin, ocjenjujući da je Varšava, analizom situacije, zaključila da je nemoguće da spriječi uspješan završetak ruske specijalne vojne operacije u Donbasu.

„S tim u vezi, Poljaci procjenjuju da ni perspektive političkog preživljavanja režima Vladimira Zelenskog nisu baš utješne“, rekao je Nariškin.

Poljske vlasti su uvjerene da će SAD i Velika Britanija biti prinuđene da podrže plan podjele Ukrajine, smatra Sergej Nariškin.

U Varšavi misle da, usled napredovanja ruske vojske u dubinu ukrajinske teritorije, Vašington i London neće imati drugog izbora, osim da ispolje ‘bespogovornu solidarnost’ sa saveznikom, koji je spreman ‘odlučno da brani interese Zapada u Ukrajini’“, rekao je Nariškin.

Prema njegovim riječima, Poljska razmatra pitanje stvaranja proksi države u zapadnoj Ukrajini, koja će biti pod zaštitom poljskih oružanih snaga.

Nariškin je dodao da se istovremeno razmatra projekat formiranja „tampon zone“ od centralnih oblasti Ukrajine, što će im, prema zamisli Poljaka, omogućiti da izbjegnu krajnje neželjeni direktan sukob s Rusijom.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci