Skip to main content

Li Ćijang i Dženet Jelen

Premijer Li: Kina i SAD treba da budu partneri, a ne protivnici

Premijer Li: Kina i SAD treba da budu partneri, a ne protivnici


Kineski premijer Li Ćijang rekao je u nedelju u Pekingu američkoj ministarki finansija Dženet Jelen da dve zemlje treba da budu partneri, a ne protivnici.
Kineski premijer Li Ćijang rekao je u nedelju u Pekingu američkoj ministarki finansija Dženet Jelen da dve zemlje treba da budu partneri, a ne protivnici.


Premijer Li: Kina i SAD treba da budu partneri, a ne protivnici
Susret u Pekingu

“Nadamo se da će se SAD pridržavati osnovnih normi tržišne ekonomije, uključujući fer konkurenciju i otvorenu saradnju, uzdržati se od pretvaranja ekonomskih i trgovinskih pitanja u politička ili bezbjednosna pitanja, i gledati na pitanje proizvodnih kapaciteta objektivno sa tržišno orijentisane i globalne perspektive”, rekao je Li.
 
Jelen je u posjeti Kini od 4. do 9. aprila, i održala je nekoliko rundi razgovora sa kineskim vicepremijerom He Lifengom u petak i subotu u Guangdžou, na jugu Kine.
 
Napomenuvši da odnosi Kine i SAD-a počinju da se stabilizuju pod strateškim vođstvom dveju šefova država, Li je rekao Jelen da se Kina nada da će dvije zemlje biti partneri uz uzajamno poštovanje, miroljubivu koegzistenciju i saradnju od koje svi dobijaju.
 
Premijer je izrazio nadu da će SAD raditi sa Kinom na nastavku implementacije važnog konsenzusa dvojice šefova država i realizacije njihove vizije iz San Franciska.
 
Kao dvije najveće svjetske ekonomije, Kina i SAD imaju duboko isprepletene ekonomske interese, rekao je Li i dodao da je jačanje ekonomske i trgovinske saradnje od velikog značaja za međusobni razvoj i globalni ekonomski rast.
 
On je rekao da dvije strane treba da ojačaju komunikaciju kako bi zajednički pronašle načine za upravljanje i rješavanje razlika, kako bi ekonomska i trgovinska saradnja Kine i SAD-a postala stabilna, glatka i efikasna.
 
”To bi doprinijelo stvaraju više koristi za preduzeća i ljude dve zemlje i doprinelo globalnom ekonomskom razvoju i poboljšanju života ljudi. Kina je voljna da ojača koordinaciju politike sa SAD-om o klimatskim promenama i drugim pitanjima kako bi se zajednički suočile sa globalnim izazovima”, istakao je ”Razvoj nove kineske energetske industrije će dati važan doprinos globalnoj zelenoj i niskougljeničkoj tranziciji”.
 
Jelen je rekla da su zahvaljujući zajedničkim naporima američko-kineski odnosi postali stabilniji, napomenuvši da, kao dve najveće svjetske ekonomije, SAD i Kina treba da odgovorno upravljaju svojim bilateralnim ekonomskim odnosima.
 
Ona je Liju rekla da SAD cijene napredak postignut u ekonomskom dijalogu i saradnji između SAD-a i Kine i da njena zemlja ne traži „odvajanje” od Kine.
 
”SAD su spremne da rade sa Kinom na implementaciji važnog konsenzusa koji su dvojica predsjednika postigla u San Francisku, otvorenoj komunikaciji, izbjegavanju nesporazume, produbljivanju razmjene i saradnje, pravilnom upravljanju razlikama, zajedničkom suočavanju sa hitnim globalnim izazovima i promovisanju stabilnog razvoja bilateralnih odnosa”, zaključila je Jelen.
 


Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci