Skip to main content

Radnik obezbjeđenja britanske ambasade u Berlinu optužen za špijunažu za Ruse

Radnik obezbjeđenja britanske ambasade u Berlinu optužen za špijunažu za Ruse
Smit se inače brani sa slobode, a optužen je za više krivičnih djela po Zakonu o službenoj tajni. Između ostalog optužen je da je u Britanskoj ambasadi u Londonu prikupljao obavještajne podatke.

Njemačke vlasti izručile su Velikoj Britaniji čuvara britanske ambasade u Berlinu, osumnjičenog za špijunažu u korist Rusije. Očekuje se da će se u četvrtak pred britanskim sudom pojaviti i 57-godišnji Dejvid Smit, prenosi Skaj njuz.

Nik Prajs, šef kancelarije tužioca za kriminal i borbu protiv terorizma, rekao je da je Smit optužen za devet krivičnih djela. Među njima je i optužba da je 57-godišnjak prikupljao informacije u britanskoj ambasadi, koje je potom prenio osobi za koju je vjerovao da je predstavnik ruske države, saopštilo je Krunsko tužilaštvo (CPS).

„On se tereti po sedam tačaka za prikupljanje informacija sa namjerom da ih pošalje ruskim vlastima, pokušaj da saopštava i prenosi informacije osobi za koju vjeruje da je pripadnik ruskih vlasti“, rekao je Prajs.

Britanac je uhapšen 10. avgusta prošle godine i navodno je počinio krivična djela između oktobra 2020. i avgusta 2021. Njegovo hapšenje je rezultat zajedničke istrage njemačkih i britanskih vlasti, a istražitelji su pregledali njegov dom i kancelariju.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci