• Vijesti
  • Globus
  • Rat u Ukrajini se neće skoro završiti, ciljevi Rusije se promijenili

Rat u Ukrajini se neće skoro završiti, ciljevi Rusije se promijenili

Rat u Ukrajini se neće skoro završiti, ciljevi Rusije se promijeniliRat u Ukrajini se neće skoro završiti, ciljevi Rusije se promijenili
Izvor: Reuters/Alexander Ermochenko

„Već na početku, kada su zvanično obnarodovana tri ruska cilja, demilitarizacija, denacifikacija i teritorijalno prekomponovanje Ukrajine, bilo je jasno da ciljevi mogu da se prilagođavaju u zavisnosti od okolnosti i procjene ruskog položaja u njima. Podrazumijeva se da će Rusija željeti da realizuje šire ciljeve, ukoliko dođe u priliku da to učini“, navodi Bisenić, uz ocjenu da se iz sve samouvjerenijih ruskih nastupa „čini da ruski predsjednik i njegovi najbliži saradnici vjeruju da se njihovi primarni ciljevi ostvaruju, čak i više nego što su očekivali“.

U tekstu se navodi da su u prvoj grupi ciljevi koji su povezani za karakter Ukrajine, te da su zapadne vlade na određeni način već signalizirale spremnost da Rusiji priznaju dosadašnja teritorijalna osvajanja u zamjenu za primirje.

„Kremlj očekuje da će Ukrajina za godinu ili dvije biti umorna od rata, demoralisana i nesposobna da normalno funkcioniše. U ovom trenutku, stvoriće se novi uslovi kada će, kako se vjeruje, ukrajinske elite biti podeljene i kada se očekuje da će se pojaviti grupacija koja će željeti da okonča rat. Rusija u tom slučaju neće morati ni da pokušava da osvoji Kijev, jer će on sam preći u ruske ruke“, navodi Bisenić.

Drugi cilj je, naravno, zaustavljanje prodora NATO na istok.

„Smatra se da stvaranje formalno nezavisnih država, poput Luganske i Donjecke Republike, predstavlja smetnju, ali ne i dovoljno sigurnu branu pred NATO. Zbog toga je novo rešenje na vidiku, a po svemu sudeći, sprovešće se u Hersonskoj oblasti, koja je pod kontrolom Moskve. U ovoj oblasti priprema se referendum o pripajanju Rusiji, isti onakav kakav je održan na Krimu. Herson, region u kome se nalazi istoimena luka, deo je kopnene veze između poluostrva Krim, koje je Rusija pripojila 2014. godine i Donjecke i Luganske oblasti na istoku Ukrajine. Zanimljiv je i po tome što je u njemu ponovo postavljen spomenik Lenjinu i vraćeno ime Lenjinovom trgu, iako je Putin u svim svojim obraćanjima pred 24. februar okrivio upravo Lenjina za otuđenje Ukrajine iz ruske istorije i kulture“, piše Bisenić.

On ocenjuje da bitka za Herson može da bude prekretnica cijelog sukoba, navodeći da „onaj ko tu uspije, na putu je da preokrene tok na svoju stranu“.

„Analitičari, koji budno motre na sve događaje u Ukrajini i tajne službe, koje povodom Ukrajine daju gotovo dnevna, javna saopštenja, sve više su saglasni da će rat trajati još godinu ili dvije. Rusija ima skalu ciljeva. To je danas gotovo svima jasno, tim prije što ni ruski zvaničnici ne oklijevaju da to javno i saopšte“, piše Bisenić.

 Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services