Skip to main content

Sličan zakon na snazi OD 2013.

Ruska Duma usvojila zakon o zabrani LGBT propagande za sve uzraste

Ruska Duma usvojila zakon o zabrani LGBT propagande za sve uzraste


Državna Duma Rusije usvojila je u drugom čitanju zakon o zabrani LGBT propagande, kao i propagiranja pedofilije i promene pola u Rusiji. Sličan zakon je već na snazi od 2013. godine, ali se odnosio samo na maloljetnike, a novi zakon se odnosi na sve uzraste. Advokati i aktivisti za ljudska prava strahuju da će zakon inkriminisati svako javno pominjanje LGBT osoba kao fenomena.
Državna Duma Rusije usvojila je u drugom čitanju zakon o zabrani LGBT propagande, kao i propagiranja pedofilije i promene pola u Rusiji. Sličan zakon je već na snazi od 2013. godine, ali se odnosio samo na maloljetnike, a novi zakon se odnosi na sve uzraste. Advokati i aktivisti za ljudska prava strahuju da će zakon inkriminisati svako javno pominjanje LGBT osoba kao fenomena.Dokument predviđa zabranu propagande netradicionalnih seksualnih odnosa i pedofilije u medijima, na internetu, u reklamama, književnosti i bioskopu. Zakon takođe zabranjuje pozivanje tinejdžera na promjenu pola na internetu, medijima, knjigama, audiovizuelnim uslugama, filmovima i reklamama. Zabranjeno je izdavanje potvrde o iznajmljivanju filma ako sadrži materijal koji promoviše netradicionalne seksualne odnose i sklonosti.

Državna duma je podržala normu prema kojoj će organizacija koju ovlasti vlada biti odgovorna za praćenje relevantnih nezakonitih informacija. Rusko medijsko regulatorno tijelo (Roskomnadzor) će, navodi se u dokumentu, utvrditi proceduru za praćenje interneta i blokiranje sajtova koji krše zakon o propagandi.

Aktivisti za ljudska prava i aktivisti koji rade sa LGBT grupama smatraju da će novi zakon onemogućiti rad organizacijama, povećati ne samo represiju, već i stepen svakodnevne mržnje prema LGBT osobama, te da će negativno uticati na psihu LGBT tinejdžera. Više puta su izjavljivali da bi zakon narušio prava društva u cjelini.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci