Skip to main content

BAJDEN ZADOVOLJAN ISHODOM IZBORA

SAD: Demokrate će zadržati većinu u Senatu

SAD: Demokrate će zadržati većinu u Senatu


Demokratska stranka zadržaće većinu u američkom Senatu nakon pobjede u ključnoj trci u Nevadi. Demokrate će sada imati 50 mjesta u Senatu, dok republikanci imaju 49.
Demokratska stranka zadržaće većinu u američkom Senatu nakon pobjede u ključnoj trci u Nevadi. Demokrate će sada imati 50 mjesta u Senatu, dok republikanci imaju 49.Džordžija još čeka konačne rezultate i održaće drugi krug izbora 6. decembra. Istovremeno, republikanci se sve više približavaju većini u Zastupničkom domu.

Demokrate će zadržati kontrolu nad američkim Senatom nakon što je demokratska senatorka Katerin Kortez Masto pobijedila na reizboru u Nevadi. Ipak, republikanci su ostali blizu osvajanja kontrole nad Zastupničkim domom američkog Kongresa dok se nastavlja brojanje glasačkih listića.

Kortez Masto tijesno je pobijedila republikanskog protivkandidata Adama Laksalta, bivšeg glavnog državnog advokata kojeg je podržao bivši predsjednik Donald Tramp, prenosi CNN.

S pobjedom Masto i nakon demokratskog senatora Marka Kelija koji je ponovno dobio izbore u Arizoni kasno u petak, demokrate će kontrolisati najmanje 50 mjesta u Senatu, a potpredsjednica Kamala Haris će donositi prevagu u glasanjima. Senat je podijeljen 50-50 između demokrata i republikanaca. Novoizabrani Senat položiće zakletvu 3. januara.

„Amerika je pokazala da vjerujemo u našu demokraciju, da su korijeni demokratije duboki i jaki“, rekao je na konferenciji za novinare čelnik većine u Senatu demokrata Čak Šumer.

Ako bi demokratski senator Rafael Vornok pobijedio u drugom krugu izbora u Džordžiji 6. decembra protiv republikanskog protukandidata Heršhela Vokera, to bi povećalo omjer u korist demokrata na 51-49.

Demokratski senatori Džo Mančin u Zapadnoj Virdžiniji i Kirsten Sinema u Arizoni su glasovi koji su blokirali ili odgodili neke od Bidenovih glavnih inicijativa, uključujući proširenje nekih socijalnih programa. Ali s 51 demokratskim mjestom u nadolazećem Kongresu, Mančinov i Sinemin uticaj bio bi znatno oslabljen.

Još se ne zna koja će stranka sljedeće dvije godine imati većinu u američkom Zastupničkom domu. Republikanci su i dalje u prednosti. Demokrate su u juče iznenadili pobjedom u 3. kongresnom okrugu Vašingtona, gdje je demokratska kandidatkinja Mari Glusenkamp Perez pobijedila Džoa Kenta kojeg je podržavao Tramp.

Bajden: Zadovoljan sam ishodom izbora, odražava kvalitet kandidata

Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je u nedjelju da je „nevjerojatno zadovoljan“ ishodom američkih izbora nakon što su demokrate preuzeli kontrolu nad Senatom. Obraćajući se novinarima u Kambodži uoči samita u istočnoj Aziji, Bajden je rekao da je ishod izbora odraz kvaliteta kandidata koje je njegova stranka istakla.

„Sada smo usredsrijeđeni na Džordžiju. Zadovoljni smo“, rekao je Bajden novinarima.

Priznao je da bi bilo „nategnuto“ očekivati pobjedu demokrata i u Zastupničkom domu, ali nisu se ispunila predviđanja da će republikanci osvojiti svu vlast u Kongresu.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci