Skip to main content

Dali zeleno svijetlo

SAD šalje Ukrajini 31 tenk Abrams

SAD šalje Ukrajini 31 tenk Abrams


SAD će poslati Ukrajini 31 borbeni tenk M1 Abrams, rekli su danas visoki državni zvaničnici, da joj pomognu da se bolje bori protiv ruske invazije.
SAD će poslati Ukrajini 31 borbeni tenk M1 Abrams, rekli su danas visoki državni zvaničnici, da joj pomognu da se bolje bori protiv ruske invazije.


SAD šalje Ukrajini 31 tenk Abrams
Prevoz tenkova/Ilustracija

Time se mijenja višemjesečni stav prema kome su zvaničnici u SAD isticali argumente protiv slanja tenkova uz navode da su suviše teški za ukrajinsku vojsku da održava i da njima rukuje.

“SAD će poslati Ukrajini 31 Abrams tenk”, rekao je visoki američki zvaničnik novinarima navodeći da je to u pravom smjeru američkih napora za obezbjeđivanje Ukrajini kapaciteta koji su joj potrebni da nastavi bolje da se brani.

Američka odluka uslijedila je poslije pristanka Njemačke da pošalje 14 tenkova “Leopard 2” Ukrajini iz svojih zaliha. Njemačka je ranije uslovljavalja slanje svojih tenkova sa tim da SAD dozvoli slanje svojih Abramsa, ne želeći da izazove bes Rusije, a da SAD nijesu preuzele sličnu obavezu sa svojim tenkovima.

Visoki zvaničnik administracije predsjednika Džo Bajdena, koji nije želio da mu se navede ime, rekao je da su dvije strane učestvovale u “dobrim diplomatskim razgovorima” koji su napravili razliku i da su oni dio “izuzetnog zaokreta u njemačkoj bezbjednosnoj politici” oko snabdijevanja oružja Ukrajini od kada je Rusija počela invaziju prije 11 mjeseci.

Tenkovi su dio novog paketa pomoći od 400 miliona dolara koji uključuje i osam vozila M88, oklopna vozila koja mogu da vuku Abramse ako se zaglave.

Zajedno će Francuska, Britanija, SAD, Poljska, Njemačka, Holandija i Švedska poslati stotine tenkova i teških oklopnih vozila da ojačaju Ukrajinu dok ulazi u novu fazu rata i pokušava da probije učvršćene ruske linije.

I dalje nije razjašnjeno kako će se tenkovi poslati, ali vjerovatno je da će biti potrebno više mjeseci prije nego što zapravo stignu na bojno polje i neće biti na vrijeme prije očekivane ruske proljećne ofanzive, navodi agencija AP.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci