Skip to main content

Saslušanje o napadu na Kapitol: Tramp optužen za pokušaj državnog udara

Saslušanje o napadu na Kapitol: Tramp optužen za pokušaj državnog udaraSaslušanje o napadu na Kapitol: Tramp optužen za pokušaj državnog udara
Foto: Donald Tramp, Kurir

Liz Čenej, republikanska potpredsjednica odbora, rekla je da je Tramp zapalio fitilj napada, a Beni Thompson, iz demokrata, rekao je da je pobuna ugrozila američku demokratiju, prenosi Index.

Tompson, predsjednik odbora i zastupnik iz Misisipija, rekao je na saslušanju da je 6. januara došlo do kulminacije i da se desio pokušaj državnog udara,

“Drski pokušaj, kako je neko rekao ubrzo nakon 6. januara, da se zbaci Vlada. Nasilje nije bilo slučajno. To je bio posljednji Trampov pokušaj”, ocijenio je on, dok Čenej navodi da je Tramp “pozvao rulju, okupio je i zapalio fitilj ovog napada”.

Nakon gotovo godinu dana istrage, izborni odbor američkog Predstavničkog doma pod vođstvom demokrata otvoren je prikazivanjem isječaka iz intervjua koje je vodio sa ljudima iz najbližeg Trampovog kruga.

Emitiovan je snimak svjedočenja bivšeg američkog državnog advokata Bila Bara, koji je rekao da su tvrdnje bivšeg predsjednika da su izbori ukradeni neutemeljene.

“Ne možemo živjeti u svijetu u kojem sadašnja administracija ostaje na vlasti na temelju svog stava, nepotkrijepljenog konkretnim dokazima, da je bilo prevare na izborima”, rekao je.

Trump odbacio istragu i saslušanje, smatra da je sve politička prevara

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp kategorično je odbacio istragu i saslušanje u odnosu na ovaj predmet, a sve je nazvao političkom prevarom.

Podsjećamo, saslušanje o napadu na Kapitol 6. januara počelo je juče, a tadašnji nemili događaji desili su se nakon što Tramp nije želio da prizna poraz na izborima.

Sledeće dvije nedelje očekuje se još pet saslušanja.

Na dan napada smrtno je stradalo četvoro ljudi. Četiri policajca izvršila su samoubojstvo nakon tog događaja, a više od 100 je povrijeđeno u napadu.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci