Skip to main content

Savjetnici FDA preporučuju Fajzerovu vakcinu za djecu

Savjetnici FDA preporučuju Fajzerovu vakcinu za djecuSavjetnici FDA preporučuju Fajzerovu vakcinu za djecu
Foto: Twitter

Stručni panel juče je velikom većinom glasao za preporuku američkoj Upravi za hranu i ljekove da odobri Pfizer/BioNTech vakcinu protiv covida-19 za djecu uzrasta od pet do 11 godina, napomenuvši da su prednosti cjepiva veće od rizika.

FDA ne mora da slijedi preporuke spoljnih stručnjaka, ali obično to čini.

Ako FDA odobri vakcinu za tu starosnu grupaciju – savjetodavni panel pri Američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) sastaće se iduće nedjelje kako bi dao preporuku o njenoj primjeni.

Iako djeca relativno rijetko teško obolijevaju ili umiru od koronavirusa u poređenju s odraslima, neka djeca imaju komplikacije, a zaraza među nevakcinisanom djecom je u porastu zbog lako prenosive delta varijante koronavirusa.

Podaci Američke akademije za pedijatriju pokazuju da je više od 500 američke djece umrlo od koronavirusa.

To je “osmi najveći ubica djece u ovoj starosnoj grupi tokom prošle godine”, rekla je Amanda Kon, stručnjak za pedijatrijske vakcine u CDC-u i članica panela s pravom glasa.

“Upotreba ovog cjepiva spriječiće smrti, spriječiće prijem na intenzivnu njegu i spriječiće značajne dugoročne štetne ishode kod djece”, dodala je.

Samo nekoliko zemalja, uključujući Kinu, Kubu i Ujedinjene Arapske Emirate odobrilo je cjepivavakcine protiv koronavirusa za djecu u tom starosnom uzrastu ili za još mlađe.

Pfizer i BioNTech traže dozvolu za dozu od 10 mikrograma za malu djecu, u poređenju s dozom od 30 mikrograma za djecu od 12 godina. Ta vakcina je odobreno za djecu od 12 do 15 godina u maju. Za mlade od 16 godina i starije, ono je odobreno već u decembru.

Kompanije su objavile da je njihova vakcina bila 90,7 posto efikasna protiv koronavirusa u kliničkom ispitivanju djece uzrasta od pet do 11 godina.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare