Skip to main content

Simulacija pokazala: Kina bi potopila većinu ratnih plovila Sjedinjenih Američkih Država i Japana

Simulacija pokazala: Kina bi potopila većinu ratnih plovila Sjedinjenih Američkih Država i Japana
Eksperti smatraju da bi Tajvan mogao da odbije invaziju, ali da bi Kina potopila većinu ratnih plovila Sjedinjenih Američkih Država i Japana.

“Rezultati pokazuju da u većini, ali ne svim scenarijima, Tajvan može da odbije invaziju”, kazao je stariji savjetnik Centra za studije Mark Kensijan.

Kako navodi Blomberg, stručnjaci su sproveli 22 simulacija i u 18 od njih, kineske rakete potopile bi značajan dio američkih i japanskih plovila i na stotine aviona, smatra Kensijan.

On je istakao da su u poslednjoj izvedenoj simulaciji SAD “izgubile” 900 borbenih letjelica u konflitku koji je trajao četiri nedelje, što je otprilike polovina vazdušnih snaga i mornarice. Kensijan navodi da bi Kina takođe “uništila” mornaricu Tajvana kao i polovinu vazduhoplovnih snaga te zemlje već u prvim danima hipotetičke invazije.

Simulacije su uključile i mogućnost da zvanični Tokijo pruži podršku Americi u vidu da joj proširi prava upotrebe američkih baza na teritoriji Japana, ali da u isto vrijeme zabrani korišćenje nuklearnog oružja. Međutim, zvaničnici su se ogradili da do sada sprovedene simacije nisu najsloženije hipoteze eventualne invazije.

“Nismo pokretali najgore scenarije u kojima bi Kina mogla da pokori cijelo ostrvo”, naveo je Kensijan.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci