Skip to main content

Šolc: EU više ne može dozvoliti pravo nacionalnog veta

Šolc: EU više ne može dozvoliti pravo nacionalnog vetaŠolc: EU više ne može dozvoliti pravo nacionalnog veta
Olaf Šolc

Rat koji je Rusija pokrenula u Ukrajini doprinio je da je jedinstvo unutar Evropske unije sada još urgentnije i povećao je pritisak da se okončaju „sebične blokade“ pojedinih država, naveo je Šolc u autorskom tekstu za Frankfurter Algemajne, prenosi Rojters.

„Mi jednostavno sebi više ne možemo dozvoliti pravo na nacionalni veto, na primjer kada se radi o spoljnoj politici, ako želimo da se i dalje čujemo u svijetu velikih sila koje se međusobno nedmeću“, kazao je Šolc.

Kijev i neki zapadni saveznici kritikovali su Šolca, smatrajući da Njemačka nije preuzela vodeću ulogu u ukrajinskoj krizi, što je njemački kancelar više puta demantovao.

Napad Rusije na Ukrajinu uslovio je ogromnu promjenu u odbrambenoj politici Njemačke, posle višedecenijske vojne uzdržanosti.

Šolc je istakao da bi Grupa 7 i druge države mogli zajednički da pronađu rešenje za trenutnu svjetsku krizu sa obezbjeđivanjem hrane, za klimatske promjene, kao i za pandemiju, ukoliko Njemačka preuzme odgovornost za Evropu i svijet.

Naveo je i da će Njemačka narednih mjeseci dati predlog za zajedničku migransku politiku Evropske unije, za izgradnju evropske odbrambene politike, za tehnološki suverenitet, kao i za demoktasku fleksibilnost.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci