Skip to main content

mnogi komentarisali na društvenim mrežama

Šta je u misterioznim torbama pored Putina i Sija

Šta je u misterioznim torbama pored Putina i Sija


Šta je u torbama koje nose dvojica muškaraca koji stalno prate ruskog i kineskog predsjednika Vladimira Putina i Si Đipinga?
Šta je u torbama koje nose dvojica muškaraca koji stalno prate ruskog i kineskog predsjednika Vladimira Putina i Si Đipinga?


Šta je u misterioznim torbama pored Putina i Sija

Na društvenim mrežama, tokom posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina njegovom kineskom, mnogi su prokomentarisali fotografije dvojice lidera sa misterioznim torbama.

Na mnogim snimcima, kada se predsjednici nuklearnih supersila sastaju na ceremonijama ili opušteno šetaju, vidi se kako državnike pomno prate dvojica muškaraca koji u rukama nose crne torbe.

“Primijetićete da i Si i Putin iza sebe imaju zvaničnike koji nose nuklearne kofere svojih zemalja. Je li to samo stvar protokola? Ili je to namjerno pokazivanje snage i jedinstva”, pita se autor jedne od objava na društvenoj mreži X.

Naime, prema ovom i drugim korisnicima društvenih mreža, koferi su vrlo slični koferu koji uvijek prati američkog predsjednika i koji je Amerikancima poznat po nadimku “nuklearni fudbal”.

Poznato je da sličan kofer ima i ruski predsjednik. Kofer je razvijen i počeo da se koristi 80-ih godina prošlog vijeka. U stvari postoje tri. Ruski predsjednik, koji je ujedno i glavnokomandujući ruske vojske, uvijek ga ima pri ruci. Ostale kofere drže ministar odbrane i načelnik Generalštaba. Ne zna se tačno kakav je sistem za odlučivanje o nuklearnom napadu ili odgovoru, ali se vjeruje da su potrebne dvije od tri potvrde.

U međuvremenu, vojni analitičar Sky Newsa, profesor Michael Clarke, tvrdi da je “malo vjerovatno” da se zapravo radi o nuklearnim koferima, jer zvaničnici koji ih nose “obično pokušavaju da ostanu što neupadljiviji”, piše portal Yahoo News, prenosi N1.

Putin je takođe viđen sa sličnim koferom tokom prošle godine u posjeti Pekingu. Tada su dopisnici ruske državne novinske agencije RIA u Kremlju napisali u postu na Telegramu ispod video snimka da “postoje određeni koferi bez kojih nijedno Putinovo putovanje nije moguće”.

Prema Wikipediji, nuklearni koferi se koriste samo u SAD-u i Rusiji. U ostalim nuklearnim velesilama (Francuska, Indija, Izrael, Kina, Pakistan, Sjeverna Koreja i Velika Britanija), nuklearni koferi zvanično ne postoje ili se ne zna da li postoje. Tako se ne zna šta je u koferu koji prati kineskog predsjednika.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci