Skip to main content

avganistan

Talibani blizu odluke da dozvole djevojčicama polaganje mature

Talibani blizu odluke da dozvole djevojčicama polaganje mature


Šef odjeljenja za obrazovanje u Avganistanu Ehsanulah Kitab rekao je danas da će djevojčicama ove nedjelje biti dozvoljeno da polažu maturske ispite, uprkos tome što im je pristup školama zabranjen od kako su talibani došli na vlast u maju prošle godine.
Šef odjeljenja za obrazovanje u Avganistanu Ehsanulah Kitab rekao je danas da će djevojčicama ove nedjelje biti dozvoljeno da polažu maturske ispite, uprkos tome što im je pristup školama zabranjen od kako su talibani došli na vlast u maju prošle godine.Ova odluka odnosi se na djevojčice u 31 od 34 avganistanstke provincije u kojima zimski školski raspust počinje krajem decembra, prenosi novinska agencija AP, koja se poziva na dva dokumenta talibanskog ministarstva obrazovanja u koja je imala uvid.

Direktorka jedne srednje škole u Kabulu rekla je za medije da su ovi ispiti „besmisleni“, zato što će djevojčice iz dvanaestog razreda imati samo jedan dan za polaganje ispita iz 14 predmeta, a direktor druge srednje škole je naveo da većini učenica nedostaju udžbenici, prenosi AP.

Kako navodi ta agencija, talibani su nakon preuzimanja vlasti prošle godine nakon 20 godina rata, obećali umjerenu vladavinu, uz osnaživanje prava žena i manjina, ali umjesto toga primjenjuju svoje tumačenje islamskog zakona, odnosno šerijata, što uključuje zabranu studiranja za žene.

Kako navodi AP, poslednji razvoj događaja nagovještava da će djevojčicama koje polože maturu biti dozvoljeno da se prijave na studije.

Postupanje talibana prema ženama naišlo je na osudu međunarodne zajednice, a ranije ovog mjeseca tim eksperata UN je ocijenio da to može predstavljati zločin protiv čovječnosti.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci