Skip to main content

SAHRANA BIVŠEG JAPANSKOG PREMIJERA 27. SEPTEMBRA

Tokio: Samospaljivanje u znak protesta zbog državne sahrane Šinza Abea

Tokio: Samospaljivanje u znak protesta zbog državne sahrane Šinza Abea


Neimenovani muškarac se zapalio u blizini kancelarije japanskog premijera, očigledno u znak protesta protiv državne sahrane bivšeg premijera zemlje Šinza Abea sledeće nedjelje, prenosi Gardijan.
Neimenovani muškarac se zapalio u blizini kancelarije japanskog premijera, očigledno u znak protesta protiv državne sahrane bivšeg premijera zemlje Šinza Abea sledeće nedjelje, prenosi Gardijan.Muškarac čije ime nije poznato, je bio bez svijesti i zadobio je opekotine po cijelom tijelu nakon incidenta u Tokiju, manje od nedjelju dana prije državnog ispraćaja ubijenog bivšeg premijera Šinza Abea.

Protivljenje državnoj sahrani 27. septembra poraslo je otkako je Abeova smrt dovela do otkrića o vezama vladajuće Liberalno-demokratske partije sa Unifikacionom crkvom, čiji su članovi kolokvijalno poznati kao Muniji.

Mediji navode se da je demonstrant, koji ima 70 godina, došao svijesti i rekao policiji da se polio uljem prije nego što ga je zapalio. U blizini mjesta događaja pronađena je bilješka u kojoj je rekao da se “snažno protivi” sahrani.

Novinska agencija Kjodo i druge medijske kuće saopštile su da je policija pozvana na lice mjesta oko 7 ujutro nakon izvještaja da je neko “zahvaćen plamenom”. Mediji navode da je povrijeđen i policajac koji je ugasio plamen.

Tecuja Jamagami, koji je osumnjičen da je 8. jula ubio Abea iz pištolja kućne izrade, navodno je rekao istražiteljima da je ciljao političara zbog njegovih veza sa Unifikacionom crkvom.

Jamagami je rekao da je njegova porodica uronjena u siromaštvo prije 20 godina kada je njegova majka, pripadnica crkve, donirala velike sume novca toj organizaciji.

Abe nije bio član crkve, ali je prošle godine poslao video-poruku sa čestitkama na događaj podružnice. Nedavno istraživanje vladajuće stranke od 379 poslanika pokazalo je da je skoro polovina imala neki oblik interakcije sa tom crkvom.

Tu crkvu, kako navodi britanski list, koju je u Južnoj Koreji osnovao 1954. godine samoproglašeni mesija Sun Mjung Mun, ohrabrio je Abeov djed i posleratni premijer Nobusuke Kiši da uspostavi prisustvo u Japanu, kao suprotstavljanje komunizmu i sindikalizmu.

Organizacija, poznata po masovnim vjenčanjima, optužena je da vrši pritisak na vjernike da daju donacije koje sebi ne mogu priuštiti. Unifikaciona crkva je te navode negirala.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci