Skip to main content

Turci otvorili građevinsko čudo: Most spaja Evropu i Aziju – i dug je 4,6 kilometara

Turci otvorili građevinsko čudo: Most spaja Evropu i Aziju – i dug je 4,6 kilometara



Turci otvorili građevinsko čudo: Most spaja Evropu i Aziju – i dug je 4,6 kilometara

Govoreći na ceremoniji otvaranja mosta Čanakale 1915. i auto-puta Malkara-Čanakale, Erdogan je izjavio da most ima različita značenja sa svakom tehničkom karakteristikom: “1915. godina, na početku imena našeg mosta, izvojevali smo pomorsku pobjedu u Čanakaleu, poprištu najkrvavijih i najuzornijih borbi Prvog svjetskog rata, a kula visine 318 metara predstavlja 18. mart, danas je 18. mart (318). Ako je njegova dužina 2023 metra, to je znak 2023. godine, 100 godina od osnivanja naše Republike i velikih ciljeva koje pripisujemo tom datumu”.

Ističući da je Turska prestigla Japan, koji ima najduži most na svijetu, po srednjem rasponu i zauzela prvo mjesto u ovoj oblasti, Erdogan je podsjetio da se tri od 10 mostova u svijetu po dužini srednjeg raspona nalaze u Turskoj, prenosi TRT.

Napominjući da će ovom investicijom Turska dobiti na smanjenju vremena, potrošnje goriva i emisije ugljenika 415 miliona eura godišnje, Erdogan je rekao: “Proračuni govore da će ovaj projekat doprinijeti našoj privredi sa 5,3 miliona eura, zapošljavanju 118 hiljada ljudi, a nacionalnom dohotku 2,4 milijarde eura.”

Navodeći da je most Čanakale 1915. godine najnoviji objekat izgrađen po modelu izgradi-upravljaj-prenesi, koji se naziva i javno-privatna saradnja, Erdogan je rekao: “Mi smo treći u Evropi i 13. u svijetu po uspješnosti modela javno-privatnog partnerstva”.

U svom govoru, južnokorejski premijer Kim Bu-Kjum, koji je prisustvovao otvaranju, izjavio je da će most Čanakale 1915. biti most između istoka i zapada koji će započeti eru mira i vjernosti.

“Most Čanakale 1915. je takođe važan u smislu međunarodne logistike”, rekao je on.

 



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci