Skip to main content

PRVI PUT U ISTORIJI

U holandskoj Vladi više žena nego muškaraca

U holandskoj Vladi više žena nego muškaraca


Holandska Vlada će prvi put imati više ženskih, nego muških članova kada poslanica Narodne stranke za slobodu i demokratiju (VVD) Marijel Pol bude položila zakletvu kao ministarka za osnovno i srednje obrazovanje.
Holandska Vlada će prvi put imati više ženskih, nego muških članova kada poslanica Narodne stranke za slobodu i demokratiju (VVD) Marijel Pol bude položila zakletvu kao ministarka za osnovno i srednje obrazovanje.Holandija će tako postati jedna od malog broja zemalja u kojima žene čine veći dio vlade, piše „NL Times“.

„Uvijek postoji rizik da takva, skoro jednaka, raspodjela između muškaraca i žena neće potrajati. Međutim, to se sada ne dešava“, rekla je Devika Partiman iz organizacije „Glasajte za ženu“.

Iz grupe „Women Inc“ poručuju da će odluka da vlada ima više ženskih članova imati dva efekta.

„Prije svega, one su primjer drugima. Djevojke i mlade žene bi mogle da pomisle da bi i one time mogle da se bave. Drugo, žene kao članice vlade češće donose odluke koje promovišu rodnu ravnopravnost“, saopšteno je iz ove grupe.

Uprkos dostignućima na nivou centralne vlade, žene su i dalje nedovoljno zastupljene na drugim nivoima holandske politike. Oko 35 odsto članova gradskog vijeća su žene, a nakon izbora za Pokrajinski savjet u tom tijelu se nalazi najmanji broj poslanica u posljednjih 12 godina.

Pokrajinske vlade u Zelandu i Flevolandu čine isključivo muškarci.

U prosjeku, manje od četvrtine ministara u vladama širom svijeta su žene, pokazuju podaci Ujedinjenih nacija.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci