Skip to main content

U školama u Iranu opet otrovane djevojčice

U školama u Iranu opet otrovane djevojčice


Desetine djevojčica ponovo su otrovane u nekoliko škola širom Irana, objavili su lokalni mediji.
Desetine djevojčica ponovo su otrovane u nekoliko škola širom Irana, objavili su lokalni mediji.


U školama u Iranu opet otrovane djevojčice
Ilustracija

Od kraja novembra prošle godine u mnogobrojnim školama, većinom za djevojčice, prijavljena su iznenadna trovanja gasom ili toksičnim materijama. Djeci je bilo loše, padala su u nesvijest, a neka su završila i u bolnici.

Poslanik Hamidreza Kazemi, predsjednik Nacionalnog istražnog vijeća za taj slučaj, rekao je da će njihov konačni izvještaj biti objavljen za dvije nedjelje.

Najmanje 60 učenica otrovano je u školi za djevojčice u Haftkelu u pokrajini Huzestanu na jugozapadu zemlje, objavila je novinska agencija Iribnjuz pozivajući se na lokalnog zvaničnika.

Školarke su otrovane i u pet škola u Ardabilu na sjeverozapadu, gdje su imale simptome tjeskobe, otežanog disanja i glavobolje, dodao je isti izvor.

U Urmiji, glavnom gradu pokrajine Zapadni Azerbajdžan na sjeverozapadu zemlje, neutvrđen broj učenika osnovne škole takođe je bio otrovan zbog isticanja gasa, objavila je agencija Ilna.

Po službenim podacima od 7. marta, više od 5.000 djece otrovano je u više od 230 škola u 25 pokrajina od ukupno 31.

Trovanja su prestala nakon što je objavljeno da je stotinak ljudi uhapšeno, ali su nastavljena tri mjeseca kasnije.

Vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamenei zatražio je stroge kazne, sve do smrtne, za osobe za koje se utvrdi da su odgovorne za ta trovanja, nazvavši ih neoprostivim zločinima.

Učenice su otrovane u jeku protesta u Iranu izazvanih smrću 22godišnje iranke kurdskog porijekla Mahse Amini u pritvoru, koja je privedena zbog navodnog kršenja pravila o hidžabu.

Nakon njene smrti uslijedili su protesti širom zemlje, koje su snage bezbjednosti nasilno ugušile. Ovi višemjesečni protesti najveća su kriza s kojom se Iran suočava posljednjih nekoliko decenija i u sukobima s policijom ubijeno je više od 500 demonstranata.

Prema iranskom islamskom šerijatskom zakonu, koji je nametnut nakon revolucije 1979. godine, žene su obavezne da pokriju kosu i nose dugu, široku odjeću kako bi prikrile svoje tijelo.

Sve žene koje to prekrše suočavaju se sa javnim ukorom, novčanom kaznom ili hapšenjem.

Iranske vlasti postavljaju kamere na javnim mjestima i putevima, kako bi identifikovali i kažnjavali žene koje ne nose hidžab, saopštila je policija.

Cilj takve mjere je, navodi se u saopštenju, sprečavanje otpora zakonu o hidžabu.

Kako prenose lokalni mediji, u saopštenju se dodaje da takav otpor “kalja imidž zemlje i širi nesigurnost”.

Nakon što budu identifikovane, one će dobiti SMSove upozorenja o posljedicama, navodi se dalje u saopštenju policije.

Sve veći broj Iranki odbacuje hidžab nakon smrti Mahse Amini u pritvoru policije za moral u septembru prošle godine, prenosi Reuters.

Rizikujući da budu uhapšene, žene često ne nose hidžab u javnosti, a videosnimci otkrivenih žena koje se opiru moralnoj policiji preplavili su društvene mreže.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci