Skip to main content

Rat u Ukrajini

Ukrajinski ministar traži od Japana opremu za elektronsko ratovanje

Ukrajinski ministar traži od Japana opremu za elektronsko ratovanje


Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznjikov pozvao je Japan da Ukrajini obezbijedi opremu za elektronsko ratovanje koja može da ometa ruske dronove, prenose „RIA Novosti”.
Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznjikov pozvao je Japan da Ukrajini obezbijedi opremu za elektronsko ratovanje koja može da ometa ruske dronove, prenose „RIA Novosti”.



„Vi ste izuzetno moderna zemlja sa mogućnostima za elektronsko ratovanje, a nama je to očajnički potrebno. Treba nam ta oprema koja može da ometa ruske bespilotne letjelice”, rekao je Reznjikov u intervjuu japanskoj agenciji Kjodo.

On je dodao da Kijev “razumije neutralnost” Tokija u isporuci naoružanja, što je ograničeno japanskim ustavom.

Govoreći o kontraofanzivi, šef ukrajinskog Ministarstva odbrane je istakao da se oni „stvarno pripremaju”.

„Ovo je veliki plan za deokupaciju ili oslobođenje Krima, Luganska i Donjecka”, kazao je.

On, pritom, nije otkrivao detalje o vremenu, mjestu i pravcima, pozivajući se na “tajnost” podataka.

Reznjikov je ponovo pozvao zemlje G7, koje su, kako je rekao “u tako ozbiljnom klubu”, da pokažu podršku Ukrajini “ne samo u deklaracijama, već realnim pristupom i stvarnim rezultatima”.

Podsjetimo, Reznjikov je ranije rekao da je ukrajinska vojska uglavnom spremna da pokrene svoju naširoko najavljivanu kontraofanzivu protiv Rusije, ali čeka naređenje za napad od visokih zvaničnika u Kijevu.

Čim budemo imali Božiju volju, vremenske prilike i naređenje iz komande, uradićemo to”, rekao je.

Kako je naveo, Ukrajina je snabdijevena “veoma naprednim sistemima naoružanja, posebno u pogledu oklopne pesnice (borbenih oklopnih vozila)”, izvijestio je ministar, iako je dodao da je se ukrajinski vojnici i dalje obučavaju kako da upravljaju dotičnim vozilima.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da su članovi vojnog bloka predvođenog SAD isporučili Kijevu 98 odsto obećanog naoružanja, uključujući 1.550 oklopnih vozila i 230 tenkova.

Šef američke evropske komande Kristofer Kavoli iznio je sličnu procjenu tokom saslušanja u Kongresu.

Pomoćnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak je, međutim, osporio te izjave, tvrdeći da su izjave NATO zvaničnika preuveličane i da je njegovoj zemlji potrebno više oružja.

Reznjikov je ranije upozorio na preuveličana očekivanja od predstojeće ofanzive, tvrdeći da ukrajinski vojnici i saveznici polažu prevelike nade u nju.

Kijev je u više navrata odbacio ideju pregovora sa Moskvom i obavezao se da će nastaviti sa sukobom dok ne zauzme svu teritoriju koju smatra svojom.

Vodeći zapadni mediji ocijenili su da bi očekivana ofanziva mogla biti posljednja šansa Ukrajine da ostvari značajne dobitke i da bi neuspijeh u tome umanjio šanse za dobijanje vojne pomoći u budućnosti.



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci