Skip to main content

Unuk Šarla de Gola: Šokantna diskriminacija ruskog naroda

Unuk Šarla de Gola: Šokantna diskriminacija ruskog narodaUnuk Šarla de Gola: Šokantna diskriminacija ruskog naroda
(Printskrin/Jutjub)

„Moj djed je uvijek podržavao i branio potrebu da se i u najtežim momentima istorije grade i održavaju čvrsti odnosi sa Rusijom. Volio je Rusiju. Rusiju volimo i moja porodica i ja i njen narod, ruski narod, čije pravo na svojinu se tako nepravedno narušava u cijelom svijetu“, rekao je De Gol na prijemu u ambasadi Rusije u Parizu povodom Dana Rusije, prenosi portal Sputnjik.

Prema njegovim riječima, ovo što se dešava podsjeća ga na najgora vremena okupacije i Višijevskog režima u Francuskoj.

„A da li su i umjetnici i ruski sportisti krivi? Ova sistematska i neselektivna politika eksproprijacije i diskriminacije cijelog ruskog naroda je za mene nečuvena i veoma šokantna“, istakao je on.

Kako je naveo, američke sankcije protiv Rusije izazvale su duboku ekonomsku krizu u Evropi i slabe Evropljane.

„Svi danas prepoznaju odgovornost Sjedinjenih Američkih Država u aktuelnom sukobu, kobnu ulogu NATO-a koji se stalno širi i nepromišljenu politiku ukrajinske vlade. Ukrajinske vlasti, podstaknute lijepim obećanjima, američkim i evropskim iluzijama, sprovodile su nepriličnu politiku prema ruskom stanovništvu Donbasa, umnožavajući diskriminaciju, pljačku i bombardovanja“, rekao je De Gol.

Prema njegovim riječima, Zapadnjaci su dozvolili Vladimiru Zelenskom, „njegovim oligarsima i neonacističkim vojnim grupama da upadnu u vrtlog rata“.

On smatra da Amerikanci žele da izazovu novu konfrontaciju Istoka i Zapada, čija je jedina svrha da oslabe i podijele Evropu, kao i da joj nametnu svoje direktive, ekonomiju i sistem.

„Sankcije nisu efikasne, one samo slabe Evropljane i druge narode svijeta, izazivajući duboku, sistemsku i trajnu ekonomsku krizu koja već pogađa sve nas – od cijene hljeba do cijene ogrijeva i goriva, kao i nestašica hrane, sirovina i industrijskih metala – Amerikanci slabe Evropljane radi sopstvene koristi. Da li smo zaboravili da su najmanje jedan vijek sve velike finansijske krize dolazile iz Sjedinjenih Država?“, istakao je unuk francuskog generala.

De Gol je naveo da Francuska i Rusija treba zajedno da rade na ujedinjenju i bezbjednosti Evrope, u interesu Pariza je održavanje dobrih odnosa sa Moskvom.

„Došao sam ovdje da još jednom jasno i glasno kažem da je u interesu Francuske da održava dobre odnose sa Rusijom i da kažem da treba zajedno da radimo na unaprijeđenju ujedinjenja i bezbjednosti našeg kontinenta, kao i ravnoteže i mira u cijelom svijetu“, ocijenio je on.

De Gol je naveo da bi želio da francuski predsjednik Emanuel Makron pokaže više volje i hrabrosti umjesto što pati od politike koju nameću SAD, koje ga čini zavisnim.

„U sadašnjoj strašnoj i opasnoj situaciji Francuska može i mora da igra glavnu ulogu. Francuska i Rusija su obije ćerke Evrope… Dozvolite mi da citiram generala De Gola: ‘Mi u Francuskoj nikada nismo smatrali Rusiju neprijateljem. Zalažem se za razvoj francusko-ruskog prijateljstva i nikada nisam slao niti ću slati oružje ljudima koji bi se borili protiv Sovjetske Rusije’“, naglasio je unuk Šarla de Gola.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci