Skip to main content

Ustanak farmera: Holandija na ivici sukoba

Ustanak farmera: Holandija na ivici sukoba




Policija najavila da će svim sredstvima razbiti blokade, i da je i vojska u pripravnosti. Ministarka odbrane Kasja Olongren izjavila je da „neće tolerisati traktore oko Šiphola”, prenosi Dojče vele.

Tokom prethodnih protesta poljoprivrednici su blokirali autoputeve i ulice dok su se ispred vladinih zgradama u Hagu našli traktori i krave, paljene su bale sijena a pred kućama političara prskano stajsko đubrivo.

Prošlog utorka su bijesni demonstranti stigli ispred stana Kristijane van der Val, ministarke nadležne samo za temu „prirode i nitrata”.

Ova funkcija uvedena je tek prošle godine sa ciljem rješavanja pitanja previše azotnih jedinjenja koja truju prirodu. Sedamdeset odsto njih potiče upravo od stočarstva, a Vlada jedino rješenje vidi u radikalnom smanjenju stočnog fonda.

„Znam kakve ovo ogromne posljedice ima za farmere. To je užasno. Ali nemamo izbora. Priroda ne može da čeka”, rekla je Van der Val, predstavljajući plan u parlamentu sredinom juna, prenosi Beta.

Ova površinom mala zemlja spada u poljoprivredne kolose, gdje je u južnim djelovima broj svinja po kvadratnom kilometru najviši u svijetu. Samo SAD izvoze više agrarnih proizvoda od Holandije, gledano po vrijednosti.



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci