Skip to main content

Moskva-Vašington-Kijev

Zaharova oštro o posjeti Bajdena Ukrajini: Ne zaboravite na sudbinu svih prethodnih američkih projekata

Zaharova oštro o posjeti Bajdena Ukrajini: Ne zaboravite na sudbinu svih prethodnih američkih projekata


Zvanična predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova uporedila je sudbinu Vladimira Zelenskog sa bivšim predsjednikom Gruzije Mihailom Sakašvilijem, koji trenutno služi kaznu.
Zvanična predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova uporedila je sudbinu Vladimira Zelenskog sa bivšim predsjednikom Gruzije Mihailom Sakašvilijem, koji trenutno služi kaznu.Mediji su ranije objavili da je američki predsjednik Džo Bajden u Kijevu, gde je stigao u ponedjeljak ujutru vozom. Naznačeno je da je održao sastanak sa Vladimirom Zelenskim u Mihajlovskoj katedrali. Zelenski je kasnije potvrdio Bajdenovu posjetu, nazvavši je „izuzetno važnim pokazivanjem podrške“.

“Gledajući današnje snimke Bajdena sa svojim štićenikom Zelenskim iz Kijeva, ne zaboravite na sudbinu svih prethodnih američkih projekata“– napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

“Sudbina Sakašvilija, sudbina (Huana) Gvaida je ono što čeka sve one koji su svoje živote prodali Amerikancima: prokleti od sopstvenog naroda, beskorisni, primorani da velikodušno troše novac zarađen u Americi na izdaju svojih zemalja, na američke advokate“– dodala je ona.

Prema njenim riječima, svi znaju da je Sakašvili materijal koji je Zapad razradio sa svih stanovišta: “davno su se spojili oni koji su se nekada u nju ulili“.

Zaharova je navela i istragu Rojtersa sprovedenu na osnovu podataka američkog Ministarstva pravde, iz koje proizilazi da se Sakašvilijevim slučajem bavi američka lobi grupa Akerman, čiji je jedan od partnera Masimo di Anđelo, advokat Mihaila Sakašvilija.

“Sakašvili plaća da ne bude zaboravljen na Zapadu… Sakašvili je već potrošio skoro milion dolara da spase svoje zahvalne sunarodnike od pravde. Strani agenti – ne obaveštavaju blagovremeno o stranom finansiranju“ – napisala je Zaharova.

U februaru 2023, sudija Giorgi Arevadze iz Gradskog suda u Tbilisiju doneo je presudu kojom odbija da suspenduje kaznu Sakašviliju i pusti ga na slobodu iz zdravstvenih razloga, kako su tražili njegovi advokati. Sakašvilijeve pristalice pozivaju predsjednicu Gruzije Salome Zurabišvili da pomiluje političara. Prethodno je predsjednik više puta govorio da neće donijeti takvu odluku.

Sakašvili je uhapšen u Gruziji 1. oktobra 2021. godine, protiv njega se vodi istraga u nekoliko krivičnih predmeta. Političar je osuđen u odsustvu u slučajevima ubistva bankara Sandra Girgvlijanija i prebijanja poslanika Valerija Gelašvilija. U prvom slučaju, Sakašvili je osuđen na tri godine zatvora, u drugom – na šest. Osim toga, optužen je u predmetima za rasturanje mitinga opozicije 7. novembra 2007. godine, pogrom televizijske kuće „Imedij“ i proneveru sredstava iz državnog budžeta – oni se još vode u sudovima. Gruzijski premijer Irakli Garibašvili rekao je da će Sakašvili dugo ostati u zatvoru, odslužiće cio mandat, prenjela je RIA.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci