NAKON PREPORUKE EVROPSKE KOMISIJE

BiH dobija status kandidata za članstvo u EU do kraja nedjelje

BiH dobija status kandidata za članstvo u EU do kraja nedjelje


Bosna i Hercegovina bi ove sedmice trebalo da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, objavio je briselski portal Euraktiv.
Bosna i Hercegovina bi ove sedmice trebalo da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, objavio je briselski portal Euraktiv.


BiH dobija status kandidata za članstvo u EU do kraja nedjelje
Foto: Shutterstock/Krisy/Ilustracija

U nacrtu dokumenta o procesu proširenja, stabilizacije i pridruživanja, koji bi članice EU trebalo da potpišu ove sedmice, „preporučuje se davanje statusa zemlje kandidata Bosni i Hercegovini, uz potvrdu Evropskog savjeta“, s tim što se pred BiH stavljaju obaveze koje treba da ispuni, navodi portal.

Euraktiv dodaje da „neki od glavnih protivnika takve odluke ipak neće stajati na putu BiH ka kandidatskom statusu“.

Evropska komisija je u oktobru preporučila dodjeljivanje statusa kandidata BiH, u sklopu godišnjeg izvještaja o napretku na evropskom putu, ali je priložila popis od osam reformskih prioriteta za koje je navela da će pomoći jačanju demokratije u zemlji.

To uključuje mjere za jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, upravljanje migracijama i osnovna prava.

Reformski prioriteti se odnose na 14 prioriteta koje je Evropska komisija predstavila još 2019. godine i koje BiH treba da ispuni kako bi EU sa njom otvorila pregovore o pristupanju, dodaje se u tekstu. Zahtev za članstvo u EU BiH je podnijela 2016. godine.

U trenutnom geopolitičkom kontekstu, Evropski savjet naglašava hitnost da zemlja krene naprijed na putu ka E- navodi se u nacrtu dokumenta, uz naglašavanje da BiH treba da ispuni prioritete koji su joj postavljeni. Dugoročnim posmatračima, piše Euraktiv, oktobarska preporuka Evropske komisije bila je iznenađenje, s obzirom na ograničen napredak BiH u ovogodišnjem izvještaju, posebno u izbornim reformama.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji rekao je za Euraktiv da je ideja da „BiH treba da dokaže da će učiniti stvari drugačijim“.

Prema nacrtu dokumenta, evropski ministri će „sa zabrinutošću primjetiti ukupni ograničeni napredak u reformama“, ali će naglasiti pozitivne korake koje je Sarajevo preduzelo u nekoliko oblasti.

To se najviše odnosi na izmjene zakona o javnim nabavkama, upravljanje javnim finansijama, imenovanje četiri nedostajuće sudije u Ustavnom sudu Federacije BiH, ratifikaciju nekoliko sporazuma EU o istraživanju, civilnoj zaštiti i saradnji s Europolom.

„EU očekuje da se brzo uspostave funkcionalna zakonodavna tijela i vlade na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou kako bi se fokusirali na reforme na putu ka EU“, navodi se u nacrtu dokumenta.

Euraktiv podsjeća i na koalicioni dogovor koji su postigle stranke u Federaciji BiH, otvarajući put za početak rada vlade i ispunjavajući jedan od uslova za približavanje zemlje kandidatskom statusu za članstvo u EU.

Upućeni izražavaju očekivanje da će sledeći koraci biti formalnost. Odluku o dodjeli statusa kandidata BiH u ponedjeljak bi trebalo da odobre ambasadori EU, u utorak ministri evropskih poslova, a na kraju i lideri EU na redovnom sastanku, kasnije ove sedmice.

Češka, predsjedavajuća EU, kao i Austrija, Slovenija, Italija i Mađarska, podržale su odluku, piše Euraktiv.

Glavni protivnici proteklih sedmica, Francuska, Holandija i donekle Nemačka, smatrale su da bi dodjeljivanje statusa kandidata sada bila nezaslužena nagrada za odlazeće vlasti BiH, koje su učinile veoma malo da unaprijede evrointegracije.

Protivnici odluke su navodili da žele da vide konačan ishod parlamentarnih izbora 2. oktobra, propraćenih mnogim neregularnostima, sa funkcionalnom vladom, prije nego što se obavežu na perspektivu zemlje u EU.

Holandija se izdvojila kao članica sa najvećom skepsom, ali se čini da ni ona neće stati na put dodjeli kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, piše Euraktiv.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članciNajnovije
Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services