Skip to main content

Bivši kontraobavještajac: Strane obavještajne službe krive za prisluškivanje Vučića

Bivši kontraobavještajac: Strane obavještajne službe krive za prisluškivanje VučićaBivši kontraobavještajac: Strane obavještajne službe krive za prisluškivanje Vučića
Foto: Zorana Jevtić, Marina Lopičić

Međusobne optužbe ministra odbrane Srbije Nebojše Stefanovića i bivše državne sekretarke Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Dijane Hrkalović otkrile su kolosalne razmjere afere prisluškivanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Velika zavjera s ciljem rušenja državnog poretka nije mogla da se organizuje bez uplitanja pojedinih stranih obavještajnih službi i zato je od ključne važnosti istražiti kakvu su ulogu u svemu tome imali i Stefanović, kao tadašnji ministar policije, kao i Hrkalovićeva, kao njegova bliska saradnica u vrijeme prisluškivanja, ocjenjuju sagovornici Kurira.

Prirodna sprega

Bivši kontraobaveštajac Ljuban Karan uvjeren je da se inicijator ove zavjere treba tražiti među stranim obavještajnim službama. 

”Postoji i ona političko-tajkunska struktura koja želi na vlast nasilno, bez izbora. Strani faktor je veoma zainteresovan da se izvrši prevlast u državi i sasvim je logično da se za takve planove koriste kriminalni klanovi, poput kavačkog, kod koga je nađeno takvo naoružanje da su njegovi pripadnici mogli u svakom trenutku da izazovu haos na ulicama ili u određenim institucijama države. To je prirodna sprega. Inicijativa za takve stvari uvijek dolazi izvana, odnosno strane službe nude rješenja i podstiču one snage u državi koje mogu i hoće to da urade. I dalje ne znamo ko je naložio prisluškivanje predsjednika Vučića, ali sam ubjeđen da je strani faktor imao veze sa samim vrhom zavjere” – naglašava Karan za Kurir.

Bivši obavještajac Božidar Spasić smatra da je umješanost stranih službi neupitna i da Stefanoviću i Hrkalovićevoj, kao glavnim akterima, nisu čiste ruke u ovoj aferi. 

”U svemu ovome najviše smrdi baš ta umješanost stranog faktora. Oboje su održavali veze sa stranim službama, što poslovno, što neformalno. Prisluškivanje predsjednika države neće moći da se razriješi dok se ne otkrije stepen upletenosti stranih službi. Strani faktor neće moći da se zaobiđe, jer je očigledno da su iz kontakata sa Stefanovićem i Hrkalovićevom mogli da crpe podatke o predsjedniku. Treba da se otkrije i kakve zadatke su dobijali da bi se otkrila ključna stvar – zašto su strane službe prisluškivale predsednika” – napominje Spasić.

Sudsko obrazloženje

Stručnjak za bezbjednost Ilija Životić kaže da javnost očekuje sudsko obrazloženje o ključnim pitanjima. 

”S obzirom na to da je predsjednik Vučić najzaslužniji za reforme koje su građanima podigle životni standard, ali i ugled naše zemlje u svijetu, ti isti građani zaslužuju da imaju sudsko obrazloženje u vidu presude ko je predsjednika i zbog čega prisluškivao, ko je skrivao da se to odvija mesecima, ali i gdje su informacije iz nelegalno prisluškivanih razgovora završile, odnosno kome i čemu su bile namjenjene. Podrobno treba ispitati postoje li veze osumnjičenih za prisluškivanje predsjednika sa nekim od stranih obaveštajnih službi da bi se do kraja sve razlučilo” – ocijenio je sagovornik Kurira.

Optužbe

Podsjetimo, najpre je Hrkalovićeva prije nekoliko dana optužila Stefanovića da je prisluškivao predsjednika Vučića, namjestio slučaj “Jovanjica” i štitio klan Veljka Belivuka. Potom je Stefanović prekjuče odbacio njene navode tvrdeći da je ona u prošlosti mijenjala stav u skladu sa svojim interesima. Naveo je i da nije “zavjerenik protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića” i da njegovu politiku podržava 20 godina. Iznio je i tvrdnju da je Hrkalovićka ljetovala s članom kavačkog klana. Sam predsjednik Vučić je povodom ove afere rekao da su nadležni organi ustanovili da je prisluškivanja bilo, i to oko 1.800 puta, te da vjeruje da će nadležni organi utvrditi i sve ostalo. 

Više javno tužilaštvo

Ispitati postupanje Milenkovića

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da je u ponedjeljak po službenoj dužnosti naložilo Sektoru unutrašnje kontrole (SUK) MUP da prikupi informacije i obavještenja u vezi s postupanjem načelnika Odjeljenja za borbu protiv droga UKP Beograd Slobodana Milenkovića. 

Postupanje tužilaštva i SUK neophodno je radi provjere navoda bivše državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović datih medijima, koji sami po sebi nisu relevantni za pokretanje krivičnog postupka, ali zahtjjevaju odgovarajuću proveru – navodi se u saopštenju.

Blažo Marković

Kakva je uloga Rebića i Papića u prisluškivanju?

Predsjednik Sindikata policije i policijskih starješina Blažo Marković podsjetio je na ulogu bivšeg direktora policije Vladimira Rebića u cijeloj aferi, ali i bivšeg zamjenika načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Gorana Papića

Za prisluškivanje je odgovoran direktor policije, a ne Stefanović. U tom njegovom intervjuu spominje i Papića. A ko je postavio Papića? Znači, na direktorov zahtjev potpisuje ministar. Ne stajem ni na jednu stranu. Ja volim policiju, ovaj narod – izjavio je Marković za Kurir televiziju.

Dijana Hrkalović

Nebojša, ko je koga prisluškivao?

Komentarišući video-obraćanje Stefanovića, u kojem je odgovarao na njene optužbe, Hrkalovićeva ga je juče javno upitala ko je koga prisluškivao – on Vučića ili Vučić njega. ”Gledam N1, Nova S i list Danas i samo čekam da vidim kad će da kažu: “Nismo mi prisluškivali Vučića, nego je Vučić prisluškivao nas”. Htjela sam da pitam Stefanovića, koji je spremao odgovor 48 sati, da li si ti, Stefanoviću, prisluškivao Vučića ili on tebe” – poručila je ona na Hepi televiziji.

Ona je napomenula da je dokaz da je Stefanović prisluškivao Vučića to što je sam ministar rekao da nema ništa sporno u razgovorima predsjednika.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci