Skip to main content

Srbija imala ograničen napredak u borbi protiv korupcije

Brnabić o izvještaju EK: U Srbiji napravljen izvjestan napredak u pravosuđu

Brnabić o izvještaju EK: U Srbiji napravljen izvjestan napredak u pravosuđu


Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je prema izvještaju Evropske komisije o Srbiji napravljen izvjestan napredak u pravosuđu, što je bolja ocjena nego što je Srbija dobila prošle godine.
Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je prema izvještaju Evropske komisije o Srbiji napravljen izvjestan napredak u pravosuđu, što je bolja ocjena nego što je Srbija dobila prošle godine.“Uradili smo prilično dobar posao i tu je konstatovano da je preduzet niz koraka kako bi se smanjio prostor za uticaj politike na pravosuđe” rekla je premijerka na zajedničkoj konferenciji za medije sa ambasadorom EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom.

“To je teška reforma i izgurali smo je sami, nismo tu imali podsticaj ni od organizacija civilnog društva ni od relevantnih organizacija koje govore da su za evropske integracije, ni, nažalost od opozicije, koja govori da je za evropske integracije. Imali smo samo kočenje i opstrukciju tog procesa koji je bio u najvećoj mjeri praćen i podrškom od Savjeta Evrope i Venecijanskom komisijom i svima ostalim. Dakle, izgurali smo ovo i nastavljamo dalje, ali tu imamo izvjestan napredak i bolju ocenu nego 2022.”, navela je Brnabić.

Dodala je da je Srbija imala ograničen napredak u borbi protiv korupcije.

“Imali bi bolju ocjenu da smo usvojili strategiju u borbi protiv korupcije, preuzimam odgovornost na sebe, nismo dovoljno brzo radili, iako sam upozoravala čitav tim iz Vlade Srbije da moramo da radimo brže i na vrijeme. Ostavili smo stvari za zadnji čas, nadali smo se da ćemo brzo dobiti komentare EK, radili smo sa GRECO, imali su dodatne komentare na strategiju borbe protiv korupcije, žejleli smo da uradimo dobru strategiju i zato smo kasnili, i zbog toga je ograničen napredak “, objasnila je ona i dodala:

“Važno je da je 2022. došlo do povećanja broja pravosnažnih presuda za korupciju na visokom nivou u odnosu na 2021. i tu imamo dobar napredak. To je ono što se konkretno mjeri i imamo veći broj novih istraga. To su pokazatelji koji su važni za naše građane”, poručila je Brnabić.

Kako je istakla, EK je prepoznala jasan napredak Srbije u svim ključnim oblastima i da ni u jednoj oblasti nije zabilježeno nazadovanje u reformama.

“Najvažnije je da je EK prepoznala jasan napredak Srbije u procesu evropskih integracija i to je potpuno evidentno. U izvještaju ne postoji nijedna oblast gdje je zabilježeno nazadovanje u odnosu na prošlogodišnji izvještaj”, zaključila je premijerka Srbije.Komentari

Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Hahahahaaaaaaaa


Povezani članci