Skip to main content

Buster doza davaće se nakon četiri ili pet mjeseci od druge doze

Buster doza davaće se nakon četiri ili pet mjeseci od druge dozeBuster doza davaće se nakon četiri ili pet mjeseci od druge doze

“Stekla su se nova saznanja i nove zemlje prelaze na druge termine vakcinacije. Sada je preporuka da se taj period skrati na pet mjeseci, osim za ‘Sinofarmovu’ vakcinu, koja će se davati četiri mjeseca nakon druge doze”, rekla je prof. dr Ljiljana Marković Denić.

Narednih dana u Srbiji počinje merenje imuniteta posle vakcinacije, koje će pokazati koliko smo zaštićeni i koliko mjeseci nakon primanja vakcine.

Prof. dr Ljiljana Marković Denić kaže da je Srbija jedna od 22 zemlje koje učestvuju u ovoj studiji. Godinu pratiće se oko hiljadu ispitanika, a u pitanju je slučajni uzorak.

Određivaće se ono što se standardno određuje antitijela i ćelijski imunitet, što rade imunolozi, rekla je dr Marković Denić.

Ističe da je najvažnije utvrditi kakav je imunitet poslije buster doze, mada se paralelno s tim prate i oni koji primaju prvu dozu vakcine.

“Za nešto više od mjesec dana imaćemo domaće rezultate. Do sada smo se uglavnom oslanjali na rezultate studija iz inostranstva. Očekujemo da saznamo koliko dugo traje imunitet”, rekla je doktorka, napomenuvši da u Srbiji postiji privilegija da imaju četiri vrste vakcina, dok ostali imaju jednu ili dvije.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci