Skip to main content

Ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić: Amerika sada ima više razumijevanja za poziciju Srbije

Dačić: Amerika sada ima više razumijevanja za poziciju Srbije


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić osvrnuo se jutros, tokom gostovanja na TV Pink, na ovonedeljnu posjetu Vašintonu, gdje je priustvovao Molitvenom doručku i razgovarao, između ostalog, sa zvaničnicima Stejt departmenta Derekom Šoleom i Gabrijelom Eskobarom.
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić osvrnuo se jutros, tokom gostovanja na TV Pink, na ovonedeljnu posjetu Vašintonu, gdje je priustvovao Molitvenom doručku i razgovarao, između ostalog, sa zvaničnicima Stejt departmenta Derekom Šoleom i Gabrijelom Eskobarom.


Dačić: Amerika sada ima više razumijevanja za poziciju Srbije
Dačić

Kao glavni utisak iz posjete Americi, Dačić ističe da su se odnos prema Srbiji i atmosfera u bilateralnim odnosima veoma promijenili.

“Danas se vidi da postoji mnogo više razumijevanja za pozicije Srbije, mnogo više razumijevanja za to šta su problemi Srbije i šta je viđenje Srbije. Ne mogu da kažem da su pozicije istovjetne, zato što postoje strukturne i sistemske razlike vezano za pitanje nezavisnosti Kosova i Metohije, ali je sada situacija takva da se može reći da možemo da gradimo neke osnove za naše buduće strateško partnerstvo. Mislim da je to veoma bitna stvar, jer je nemoguće uopšte razmišljati o načinu i mogućnosti da se dođe do nekog političkog rješenja bez takvih odnosa sa SAD”, rekao je ministar, i dodao:

“To je posledica prije svega ovako jednog odgovornog odnosa predsjednika Aleksandra Vučića prema ovim najvažnijim pitanjima, njegovog pristupa, pa i ovim poslednjim razgoorima i dešavanjima, odnosno pristupa koji je u Vašingtonu i u Briselu, pošto sam i u Briselu imao prilike to da čujem od Borelja i od Lajčaka , citiram njihove riječi – predsjednik Vučić se ponio odgovorno i kontruktivno, za razliku od Kurtija.“ Jasna je želja i namjera Beograda da konstruktivno pristupi daljem dijalogu, uz jasno predstavljanje svojih crvenih linija”, izjavio je Dačić.

Govoreći o osnivanju Zajednice srpskih opština, šef srpske diplomatije ponavlja da je u Vašingtonu naišao na razumijevanje, odnosno da je američki stav da se o preuzetim obavezama ne diskutuje.

“Od američkih sagovornika primio sam uvjeravanja da je osnivanje Zajednice srpskih opština prioritet na kome će se insistirati, te da se osnivanju ZSO mora se pristupiti čim prije, ono ne može biti ostavljeno za kraj dijaloga, kako Priština pokušava da to pitanje pozicionira. To su dva odvojena pitanja – dalji nastavak dijaloga i osnivanje ZSO”, objasnio je ministar oko čega je postignuta saglasnost tokom  posjete Vašingtonu

S druge strane, nezadovoljstvo međunarodnih faktora Kurtijem počiva na njegovoj aroganciji i insistiranju na redosledu koraka koji odgovara Prištini, jer Kurti pokušava da odloži osnivanje ZSO, odnosno da ga predstavi kao finalni dio dogovora i uslovi ga ispunjavanjem zahtjeva Prištine, što je stav za koji međunarodni faktori imaju sve manje strpljenja.

“Promijenjena je međunarodna pozicija Srbije, bolje su nam osnove za dalji razgovor”, rekao je Dačić.

Do prije dve nedelje prijetila je opasnost da Komitet ministara Savjeta Evrope prihvati zahtjev Kosova za članstvo i da se krene u proceduru prijema, objašnjava ministar, ali posle svega, posle konstruktivnog pristupa Beograda, a destruktivnog pristupa Prištine, zemlje Kvinte, sve osim UK, preporučile su da se to pitanje odloži dok se ne vidi dalji razvoj situacije.

Akcenat u svemu što državno rukovodstvo preduzima je na interesu Srbije, kaže Dačić, napominjući da to uključuje i pitanje potencijalnog  uvođenja sankcija Rusiji.

“To uopšte nije pitanje Rusije i Ukrajine, to je pitanje Srbije i srpskog interesa”, istakao je ministar Dačić.

Uvođenje sankcija ne bi riješilo suštinske probleme koje imamo, jer uvođenje sankcija ne može da obezbijedi da se odustane od ideje članstva Prištine u UN, na primjer, zaključio je šef srpske diplomatije.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci